DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Petar Kačić Srednji Bojler 02.10.1991.

02.10.2020. 21:47:00

Zapovjednik satnije 1. bojne 204. Vukovarske brigade (mjesna zajednica Sajmište)

U kasnijim popodnevnim satima 27.09.1991. zajedno sa zapovjednikom 1. Bojne 204. Brigade a ujedno zapovjednikom 4. Bojne 3. Gardiske brigade Ivicom Arbanasom Lipim i njegovim zamjenikom Ivanom Anđelićem Doktorom prima pojačanje, pripadnike HOS-a u područje djelovanja satnije koja je pod njegovom zapovjednom ingerencijom.

Već sutra 28.09.1991. je teško ranjen u ruku, ali odbija hospitalizaciju te odlazi svojoj obitelji gdje će se pokušati rehabilitirati od ranjavanja te odmoriti od napornih borbi!

Od svojih pripadnika traži da mu donesu motorolu kako bi mogao bolje pratit zbivanja na terenu i već prvog dana kada je dobio “Motorolu” 02.10.1991. čim je čuo da je krenuo težak napad na njegove položaje vraće se svojim suborcima jer nije mogao mirno slušati kako se njegovi ljudi uz nadljudske napore bore sa znatno jačim i opremljenijem neprijateljem a da on nije kao pravi zapovjednik ispred njih!

Nažalost istog dana povratkom na položaj tog nesretnog 02.10.1991. biva teško ranjen, hitno je prebačen u Vukovarsku bolnicu ali nažalost uz sav napor lječnika podlježe težinama ozljeda.

Moramo naglasiti da je upravo radi Petrove hrabrosti i odlučnosti s kojom su bile upoznate neprijateljske snage životom platio i njegov 16-to godišnji sin Igor Kačić, najmlađa žrtva Ovčare, dijete koje je istrgnuto iz majčine ruke na dan okupacije Vukovara!

Ovako ga opisuje njegov ratni prijatelj i suborac Ivan Dok Anđelić;

“Počivao u miru Božijem Ratni Prijatelju. Od 25.08. do 2.10.1991. kada je poginuo proveli smo skupa. U sve akcije odlazili smo pomagati i na druge položaje. Raketirali su nas avioni tukle haubice i topovi jurišali tenkovi i raznorazne elitne postrojbe. Svi su lomili svoje zube i gubili bitke na našim položajima. Ali i mi smo gubili najbolje Heroje svi naši Zapovjednici su bili ispred svojih Suboraca.Na današnji dan je i naš Heroj ponosno stajao ispred svojih Ratnika i kada smo neprijatelja zaustavili i natjerali na povlačenje. Jedan neprijateljski metak je bio smrtonosan za našeg Petra Kačića Srednjeg Bojlera. Dragi prijatelju nikada te nećemo zaboraviti.”

Nažalost satnija Sajmište sastavni dio 1. Bojne 204. Vukovarske brigade (MZ Sajmište) je jedan od najkrvavijih položaja u obrani Vukovara na kojem je izginuo najveći broj njezinih zapovjednika a o kojima je i snimljen dokumentarni film “Pet zapovjednika Sajmišta” a o istima pričaju članovi njihovih obitelji i suborci.

Počivajte u miru Božjem Petre i Igore Kačiću a pravi Hrvat vas neće zaboraviti nikada i živjet ćete vječno u našim mislima i srcima...

Pripremio: Josip Deur/PDN/FB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.