Dogodilo se na današnji dan: Ubijena obitelj Matijević

20.04.2021. 09:52:00

Početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Hrvati u Vojvodini našli su se u vrlo teškom položaju. Izloženi maltretiranjima i progonima sve veći broj Hrvata donosio je odluku o napuštanju svojih domova.

Najdrastičnije metode etničkog čišćenja Srbi su proveli na području pograničnog srijemskog sela Kukujevci, gdje je prije rata živjelo 97 % Hrvata, a danas ondje živi 10 katoličkih obitelji. Nakon što je počela agresija na Hrvatsku, Kukujevčanima su opljačkane i minirane kuće. U selo je raspoređeno oko 2000 pripadnika JNA i rezervista, a zloglasni Beli orlovi s policijom su provodili premetačine i privodili Hrvate. Jedna od hrvatskih obitelji koja je trpjela torturu bila je obitelj Joze Matijevića čiji je 20-godišnji sin Nikola 26. kolovoza 1991. godine položio život u obrani Vukovara kao pripadnik 4. bojne 3. gardijske brigade. U takvim okolnostima obitelj Matijević odlučila je napustiti selo te se preseliti u Hrvatsku. Dogovorili su zamjenu kuće sa Srbinom koji je živio u mjestu Žlebine nedaleko Virovitice.

Dana 20. travnja 1992. godine, uoči samog katoličkog Uskrsa, utovarili su stvari na kamion te su iste večeri planirali krenuti na put. Ipak situacija se tijekom dana zaoštrila. U njihovo dvorište u Proleterskoj ulici došla je skupina muškaraca koji su u to vrijeme išli po selu i uzimali stvari od Hrvata koji su se iseljavali. Oni su od Matijevića tražili da im predaju mješalicu koja je već bila utovarena u kamion. Jozo Matijević im je platio 400 maraka da je ne uzmu no tada je došlo do fizičkog napada na njegovu suprugu Anu nakon čega su napadači otišli.

Činilo se kako će Matijevići napustiti selo međutim, oko 23 sata kuću porodice Matijević opkolilo je desetak naoružanih lica. Susjeda koja je izišla iz kuće kako bi vidjela o čemu se radi potjerana je uz prijetnje. Nakon tog događaja, Jozo, Ana i njihov maloljetni sin Franjo nikada više nisu viđeni.

Njihova tijela ekshumirana su u travnju 1998. godine u Hrvatskoj u selu Mohovo nedaleko Iloka, 35 kilometara udaljenom od Kukujevaca prema dojavi jednog Srbina koji je znao za zločin. Jozo i Franjo su pronađeni sa rukama vezanim na leđima. Prilikom identifikacije je utvrđeno da su oni ubijeni iz lovačke puške, i to iz neposredne blizine. Na posmrtnim ostacima Ane Matijević nisu nađene vidljive

povrede.

Za ubojstvo obitelji Matijević nikada nitko nije odgovarao te se ne zna da li je o njihovom ubojstvu vođena istraga. Srbijanska organizacija Fond za humanitarno pravo 2018. godine podnijela je kaznenu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu protiv nekoliko osoba zbog ubojstva troje članova obitelji Matijević. Međutim, Tužilaštvo je kaznenu prijavu odbacilo uz obrazloženje kako kazneno djelo zločin protiv čovječnosti nije bilo propisano kao kazneno djelo u vrijeme ubojstva 1992. godine.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: dogodilose.com

Autor: