Domazet Lošo: Incidenti u Kninu i Rijeci nisu bili slučajni, srpski obavještajci ugrožavaju temelje hrvatske države

28.08.2019. 17:40:00

Incidenti pokraj Knina i Rijeke te komentari predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj potaknuli su javnost da pod povećalo stavi vanjskopolitičko djelovanje Srbije u Hrvatskoj, ali i potencijalne probleme za nacionalnu sigurnost koju stvaraju poruke srpskih političara s adresom u Hrvatskoj.

Geopolitički stručnjak, admiral Davor Domazet Lošo za portal Direktno je komentirao tvrdnje kako Srbija pokušava izazvati unutarnju krizu u Hrvatskoj te da su glavni krivci za trenutno stanje predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

"Ta pitanja je bolje uputiti predsjedniku Vlade i predsjednici RH. Stanje koje imamo u Hrvatskoj došlo je u njihovom mandatu. Hrvatska nikada nije bila destabilizirana kao sada. To dvoje najviših predstavnika izvršne vlasti bi trebali bar znati da je 2011. godine napisan Memorandum 2 Srpske akademije nauka po kojemu je napravljena prva analiza države Hrvatske i u kojem smjeru će ona ići. Tamo stoji da bi Srbija trebala u miru uspjeti ono što nije uspjela ratom 90-ih godina", rekao je Domazet Lošo.

Admiral ističe da su srpske obavještajne službe duboko prodrle u Hrvatsku, što se jasno vidi iz postupaka predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović.

"U tom dokumentu SANU 2 stoji da Srbija to može ostvariti samo pod jednim uvjetom. Moraju promijeniti karakter rata te ga prezentirati kao da nije bilo srpske agresije. Zastrašujuće je da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić od predsjednice tražio da ne koristiti izraz velikosrpska agresija, na što je ona i pristala. To je glavni okvir u kojem su Srbi i njihove obavještajne službe prodrle u Hrvatsku. Vrhovna zapovjednica RH nečinjenjem i prešućivanjem sudjeluje u agresiji na Hrvatsku", dodao je Domazet Lošo.

Također, stručnjak krivca za trenutno stanje vidi u predsjedniku Vlade jer dopušta Miloradu Pupovcu da sudjeluje na političkoj sceni kao dio vladajuće većine.

"Istodobno, u Vladi RH i vladajućoj većini sudjeluje Milorad Pupovac koji ima ulogu kakvu je Slobodan Milošević imao u vojnoj agresiji na Hrvatsku. Ono što se danas radi je unutarnja agresija u kojoj je ulogu preuzeo Milorad Pupovac, glavna potpora predsjedniku Vlade Andreju Plenković. Dvije najodgovornije osobe  za ovo stanje su predsjednica RH i predsjednik Vlade", naglasio je.

'Sva veleposlanstva imaju špijune, ali mi nemamo obavještajnu službu koja im se može oduprijeti'

Kako ističe Domazet Lošo, Hrvatskoj nedostaje obavještajna agencija koja se može oduprijeti djelovanju tuđih obavještajnih službenika. 

"Naravno da je medijima posebno zanimljivo obavještajno djelovanje veleposlanstava. Naravno da konzuli svih zemalja svijeta imaju svoje agente i špijune, to nije problem.  Mi nemamo obavještajnu službu koja se tome može oduprijeti, to je problem! Mediji se zato bave pozdravom 'Za dom spremni', kao da se cijela država ne treba baviti ničime drugim. Ova država je nastala na pozdravu 'Domovini vjerni', to treba promovirati. Taj pozdrav se i danas baštini u Oružanim snagama RH", rekao je Domazet Lošo.

Domazet Lošo tvrdi da je trenutno stanje plod asimetričnog rata te da se konstruiraju događaji. 

"To što Srbi rade nije otvorena agresija, već područje asimetričnog rata. Glavna taktika takvog oblika agresije je stvaranje determiniranog kaosa, što se radi proizvodnjom događaja i kad ih nema. Onda se tim događajima upravlja, a to se radi proizvodnjom nasilja. Prvo natjerate pravosudni sustav da donese neke presude. Tko je donio zakone? Glasali su oni poput Milorada Pupovca", istaknuo je Domazet Lošo.

Geopolitički stručnjak smatra da su incidenti kraj Rijeke i Kinina zapravo planirane 'operacije specijalnog rata' te da su ciljano izabrana mjesta za stvaranje nasilja. 

"Ovo je već završna operacija, a sad je pitanje kako će hrvatska politika odgovoriti. Akcija je počela prije šest mjeseci, sve je išlo stupnjevito i kriza je samo rasla. Ova dva incidenta kraj Knina i Rijeke nisu slučajni. Htjelo se pokazati da su Srbi čak i u Rijeci ugroženi.  Knin je izabran kao simbol pada velikosrpske agresije. To su bile operacije specijalnog rata. Rukopis vodi ista škola, to su agenti koji pripadaju srpskoj obavještajnoj službi, nasljednicima službi koje su nestale raspadom Jugoslavije. Dio te službe je u Hrvatskoj. Početkom 90-ih je, primjerice, provedena operacija 'Slog' nakon koje je oko 400 novinara i medijskih djelatnika ostalo u ulozi spavača unutar hrvatskog medijskog prostora. Izvršna vlast nije ništa napravila i omogućila da ta operacija dobije zamah", pojasnio je stručnjak. 

Kako pojašnjava Domazet Lošo, djelovanjem srpskih obavještajnih službi ugrožavaju se temelji hrvatske države te da izvršna vlast treba što prije dati odgovor.

"Sad smo u stanju koje se doista može nazvati determinirani kaos, stanje u kojem su doista ugroženi temelji hrvatske države. Ne znam razumiju li čelnici izvršne vlasti što se događa kad se Hrvatsku proglasi ustaškom, zločinačkom, nasljednicom izmišljenog fašizma.... Takva država ne može opstati. Odgovor na ovo može biti samo jedan, vratiti se tamo gdje je Tuđman stao. Moramo se vratiti suverenizmu i svim elementima koje suverenizam znači", zaključio je Domazet Lošo. 

Izvor: lb/Direktno.hr/Foto:Damir Špehar/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.