Domovinski pokret protiv povlaštenih pozicija: Traže referendum o pravima nacionalnih manjina

08.07.2024. 09:23:00

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, češka i srpska nacionalna manjina izgubile su zakonsko pravo na zamjenika župana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Naime, zakon predviđa da pravo na dožupana iz svojih redova nacionalne manjine imaju u županijama u kojima čine više od 5% ukupnog stanovništva, a obje manjine u ovoj županiji, koja je do sada imala dva manjinska dožupana, pale su ispod tog praga.

Iako im do praga nedostaje malo – Srba je 105, a Čeha 95 manje od 5%, obje manjine će vjerojatno zadržati tu poziciju temeljem izmjena županijskog Statuta koje je predložio Vladimir Bilek, županijski vijećnik, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Kluba nacionalnih manjina.

Tradicija županije

Odbor je prihvatio Bilekovo obrazloženje da su češka i srpska nacionalna manjina oblikovale tradiciju županije, koja će na ovaj način nastaviti podršku ovim i drugim manjinama. Skupština, u kojoj većinu čine HDZ, HSLS i DHSS, u petak je prihvatila taj prijedlog, čime je pokrenuta procedura izmjene Statuta. Ovo je naišlo na oštru kritiku Domovinskog pokreta (DP), čija je vijećnica Dubravka Dragašević izjavila da se radi o uhljebljivanju. Iznijela je ironičan prijedlog županu Marku Marušiću da otvori još 19 županijskih ureda kako bi dožupane imalo i preostalih 19 nacionalnih manjina iz preambule Ustava.

Reakcije i kritike

Na njezine kritike reagirao je predsjednik HDZ-ova Kluba vijećnika Silvestar Štefović, koji je pojasnio da je donesena tek odluka o pokretanju postupka izmjene Statuta, ne i konačna odluka. Međutim, podrška skupštinske većine upućuje na ozbiljne namjere da se Statut izmijeni kako je predloženo. S obzirom na to da ova odluka vjerojatno neće naići na oduševljenje HDZ-ovih birača na terenu, nagađa se kako je “mig” za izmjene došao s nacionalne razine, gdje je Bilek dio saborske većine.

Domovinski pokret traži referendum

DP se ne namjerava pomiriti s ovakvim planom. Županijska organizacija DP-a izišla je s priopćenjem u kojem traži da se o izmjenama statuta provede referendum. "Drskost Kluba nacionalnih manjina seže do tih razmjera da su si dali za pravo spuštati zahtjeve prema lokalnim razinama koje im u redovnim saborskim procedurama ne bi prošle, i to u one gdje većinu drži HDZ sa svojim koalicijskim partnerima," navodi DP.

Najavljuju kako će "poduzeti sve zakonske mjere da se ospori stvaranje povlaštene kaste". "Neka referendumom stanovništvo odluči želi li dati nepostojeća prava pripadnicima nacionalnih manjina i izdvajati iduće četiri godine, pa i dalje, za financiranje nepostojećih mjesta zamjenika župana," poručuju iz DP-a. Ovaj stav sugerira uzbudljivu kampanju na lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

Izvor: Večernji.hr

Izvor: Večernji.hr/Foto:bjelovar.info

Izvorni autor: PDN/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.