DOMOVINSKI RAT - OPERACIJA GUSAR

22.01.2023. 10:28:00

Dana, 22 siječnja 1993 godine, počela je, kako mi danas popularno znamo kao OPERACIJA MASLENICA!
To je bila oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Hrvatske i pripadnika MUP-a, protiv krajiški četnika koji su u zaleđu Zadra, do tada, držale okupiranim područje. Koji su prekidali kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim područjem pod kontrolom Hrvatske.
Ova Vojna akcija je bila pripremljena i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993. A borbe na terenu su otpočele dana, 22. siječnja 1993. u 6 sati.
Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi pokušali srušiti dizanjem u zrak, ali koja zbog te eksplozije nije bila srušena.
Napredovanje hrvatskih snaga u prvim danima izazvalo je "rasulo" (termin iz srpskog vojnog izvještaja) u postrojbama srpske strane, koje su potom konsolidirane uz pomoć dragovoljaca pristiglih iz Srbije, i to tražili spas od Arkanovi "Tigrovi", pripadnici Srpske radikalne stranke itd., i jedinica pridošlih iz sastava vojne sile četnika iz Bosne, a to su bile "Vukovi s Vučjaka" i dr., protunapadne aktivnosti koje su potom Srbi uspjeli izvesti nisu međutim uspjele potisnuti hrvatske snage natrag prema Zadru. Pristigli su još četnika iz Bosne i Srbije, koji su odmah bačeni u teške borbe s Hrvatskom vojskom, a moramo navesti da je veliki broj četnika nakon desetak dana dezertirali su svoje položaje i vratili se nazad za srbiju.
I TAKO na čelu s Mile Novakovićem, zapovjednik 7. korpusa Srpske Vojske Krajine, Milan Đilas, zapovjednik 7. korpusa SVK, Jovan Dopuđ, zapovjednik 4. lake brigade, Dragan Harambašić, zapovjednik 75. motorizirane brigade, Dragan Tanjga, zapovjednik ad hoc formirane "1. operativne grupe" i Momčilo Bogunović, zapovjednik 92. motorizirane brigade, koji je poginuo 1. veljače 1993, Hrvatska Vojska ih dovela na koljena.
Odajemo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote na Oltar Domovine.
VJEČNA SLAVA I HVALA VAM !

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Marica Marić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.