DONACIJA SAD-a: U Hrvatsku došla dva američka helikoptera Black Hawk: Stigli u transportnom avionu C-17

03.02.2022. 11:14:00

Prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk sletjela su jutros u Zagreb. Dopremljeni su u transportnom avionu C-17 koji je u 9 sati i 35 minuta sletio na zagrebački aerodrom “Franjo Tuđman”.

Riječ je o helikopterima koje su Sjedinjene Američke Države donirale Hrvatskoj, a njihova je vrijednost oko 50 milijuna američkih dolara i koristit će ih Zapovjedništvo specijalnih snaga. Donaciju ovih helikoptera Hrvatskoj američki Kongres odobrio je još u listopadu 2019. godine. Nekoliko mjeseci kasnije Hrvatska je donijela odluku o kupnji dodatna dva helikoptera.

image

Black Hawk

 Jutarnji list
image

Black Hawk

 Jutarnji list
image

Black Hawk

 Jutarnji list
image

Black Hawk

 Jutarnji list
image
 Jutarnji list

Riječ je o moderniziranoj M verziji koja, između ostalog, ima glass kokpit, novi sustav upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora... Amerikanci su još prije nekoliko mjeseci u Zagreb dopremili i paket rezervnih dijelova.

image
 Jutarnji list

Zajedno s helikopterima u Zagreb su stigli i američki mehaničari koji će sljedećih nekoliko tjedana sklapati helikopter i pripremiti ga za letenje. Očekuje se da bi sljedeća dva helikoptera u Zagreb trebala stići u ljeto ove godine. Helikopteri će do daljnjega biti smješteni u vojnoj bazi na Plesu jer hangar u bazi Lučko nije izgrađen. Opširnije o tome možete pročitati OVDJE.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Krešimir Žabec

Izvorni autor: Krešimir Žabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.