DORH “naredio postupanja” protiv širitelja zaraze i lažnih vijesti

24.03.2020. 15:17:00

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak je izvijestilo da je županijska i općinska tužiteljstva uputilo da “temeljito i neodložno” postupaju u slučajevima širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Uputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu.

DORH je priopćilo je da je sva županijska i općinska državna odvjetništva uputilo da “temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama” radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Dodaju da državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.