DORH pokrenuo istragu protiv moćnog kutjevačkog vinara: Sumnja se da je muljao s 1,3 milijuna eura iz EU

17.03.2023. 10:45:00

OLAF je ustvrdio kako je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe

Slavonskobrodsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Josipa Galića (61), poduzetnika i vlasnika Vinarije Galić, i još triju osoba zbog navodne prijevare vezane uz novac EU koji je Vinariji dodijeljen za izgradnju nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura.

Prema priopćenju tužiteljstva u kojem se ne navode identiteti okrivljenih, navedena kaznena djela počinjena su od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018. Vinarija Galić je za izvođača radova angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet izvođača, među kojima je bila i tvrtka Galićeva sina. Nepravilnosti je utvrdio Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) koji je kontrolirao cijeli posao, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) naložila mu je da mora vratiti 10 milijuna kuna jer je angažiranjem sinovljeve tvrtke bio u sukobu interesa. Galić je pokušao osporiti odluku Agencije, a cijelim se slučajem pozabavilo i Državno odvjetništvo.

Prema zaključku tužiteljstva, svi okrivljenici djelovali su u zajedničkom cilju da Vinariji Galić omoguće dobivanje novčane potpore za izgradnju vinarije. Pritom su znali kako ne bi dobili potporu da je bilo poznato da se kao izvođač pojavljuje tvrtka Galićeva sina, pa su onda našli drugu tvrtku koja je samo formalno prikazana kao izvođač radova, dok je stvarni izvođač bila tvrtka Galićeva sina.

Vrijednost potpore koju je APPRRR dodijelio za izgradnju vinarije bila je veća od 1,3 milijuna eura i isplaćena je 10. kolovoza 2018. To je iznos za koji je oštećena Agencija koja mu je i naložila da mora vratiti sredstva. Naime, i OLAF je ustvrdio da je pri izgradnji vinarije došlo do zlouporabe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. Jedini razlog zašto se ovim slučajem bavi slavonskobrodsko tužiteljstvo, a ne Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj je to što u vrijeme kad je počinjeno to kazneno djelo Ured europskog tužitelja još nije bio formiran i nadležan za ove predmete.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Vinske priće

Izvorni autor: Dušan Miljuš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.