DOZNAJEMO Čovjek s "famozne fotografije" završio na poziciji koju je priželjkivao Drele

23.05.2024. 19:45:00

Ministar očekuje da će šefovi državnih tvrtki i članovi upravnih vijeća dati mandate na raspolaganje

Marinko Beljo, bivši HDZ-ovac blizak glavnom tajniku Domovinskog pokreta, potpredsjedniku Vlade i novom ministru poljoprivrede Josipu Dabri, a ne Davor Dretar Drele, koji je to želio biti, trebao bi postati državni tajnik u tom ministarstvu ako se s tim slože premijer Andrej Plenković i predsjednik DP-a Ivan Penava.

Ovu informaciju potvrdio nam je Josip Dabro.

- Beljo je moj dugogodišnji suradnik iz županije i on je sigurno čovjek koji ima moje povjerenje, kojemu vjerujem i nadam se da ću ga vidjeti na poziciji državnog tajnika ili na nekoj drugoj poziciji bliskoj ministru u mom resoru - rekao je Dabro.

Za Dretara kaže da je pročitao samo u medijima da želi biti državni tajnik, ali da ne može Ministarstvo kojem je na čelu imati pet državnih tajnika. Naime, na svojim su pozicijama trenutačno HDZ-ovci Tugomir MajdakZdravko Tušek i Mladen Pavić, a DP neće, kaže Dabro, koalicijskom partneru određivati tko će biti državni tajnici, kao što isto očekuje i od njih kada je riječ o DP-ovim kadrovima. Tako je moguće da će se trojici HDZ-ovaca pridružiti Beljo, a ne Dretar.

Državni su tajnici, kako doznajemo, većinom svoje mandate stavili na raspolaganje, a isto se očekuje i od šefova državnih tvrtki, nadzornih odbora i upravnih vijeća. U resoru poljoprivrede to su Hrvatske šume, Agencija za plaćanje te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. HDZ-ovac Nediljko Dujić, bivši šef šibensko-kninskog HDZ-a, dakle, trebao bi staviti svoj mandat na raspolaganje.

Dogovori iza europskih izbora

Dogovori i imenovanja o državnim tajnicima očekuju se, čini se, tek nakon europskih izbora jer svi spominju da im se nigdje ne žuri i da ministarstva nakon primopredaje funkcioniraju normalno. Plenković očito ne želi prije izbora otvarati tu osjetljivu temu.

Kada je riječ o Belji, on je jedan od najbližih suradnika Josipa Dabre, također bivšeg HDZ-ovca, koji je bio na niz funkcija u stranci i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bio je načelnik općine Tovarnik, pa predsjednik Općinskog vijeća, tajnik vukovarsko-srijemskog HDZ-a i predstojnik Ureda bivšeg HDZ-ova župana Bože Galića. Josip Dabro bio je zamjenik župana pa su njih dvojica surađivali dugi niz godina i bili dio iste HDZ-ove struje. Dabro je iz stranke izašao 2021. uoči lokalnih izbora i kandidirao se za župana uz podršku Domovinskog pokreta, a nakon što je 2020. izgubio na izborima za predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a od bivšeg ministra obrane Marija Banožića koji je bio izbor vrha stranke. I Beljo je napustio HDZ, ali nije član Domovinskog pokreta.

Beljo se 2016. kandidirao za predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ali je izgubio od Dražena Milinkovića.

Dabro i on zajedno su i u Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije. Dabro je upravitelj Zaklade, a Beljo član.

Obojica su bliska potpredsjedniku HDZ-a, Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću. Tako je 2019. tadašnja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na Anušićev prijedlog imenovala Belju posebnim izaslanikom za nestale u Domovinskom ratu, nakon što se s te funkcije zbog zdravstvenog stanja povukao Ivica Vrkić.

Nedavno je objavljeno da su se Anušić, Beljo i Dabro družili na proslavi krizme Dabrina sina. Dabro je objavio fotografije s tog slavlja u trenutku dok su trajali pregovori između HDZ-a i DP-a o formiranju nove većine i Vlade.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Facebook

Izvorni autor: Goran Penić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.