Doznajemo: Medvedovo ministarstvo dva puta urgiralo da se župana Žinića ne iseli iz stana koji koristi bespravno

15.02.2021. 10:08:00

Ministarstvo je tražilo od Državnog odvjetništva da ga se ne iseli iz stana u Zagrebu, ranije su tvrdili da ga pokušavaju izbaciti

Ministarstvo hrvatskih branitelja najmanje u dva navrata, posljednji put 27. ožujka prošle godine, pomagalo je sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću da i dalje protupravno koristi stan u Zagrebu u Ulici Bože i Nikole Bionde, veličine 82,28m². Telegram o tome ima dokumente.

Kada je pukla afera o Žinićevom nezakonitom stambenom zbrinjavanju, u Ministarstvu hrvatskih branitelja prali su ruke izjavama kako su ”još u rujnu 2013. godine pokrenuli postupak za iseljenje g. Žinića iz navedenog stana, a u veljači 2016. godine Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje”.

No iz dokumenata kojima raspolaže Telegram vidljivo je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja u dva navrata, 19. srpnja 2019., a potom i 27. ožujka 2020. godine, od Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu tražilo ”daljnji zastoj postupka radi iseljenja” Žinića iz zagrebačkog stana kojeg je nezakonito koristio! Dopise je potpisala Željka Komar, načelnica sektora za nadzor prvostupanjskih tijela i gospodarenje.

Tvrdili da se trude iseliti ga

U prvom dopisu Komar odgovara na dopis Općinskog državnog odvjetništva od 15. srpnja 2019. te ih obavještava ”kako je u tijeku prikupljanje dokumentacije u postupku povodom zahtjeva Ive Žinića za kupnju stana u Zagrebu, na adresi Ulica Bože i Nikole Bionde 2”.

”S obzirom na navedeno” stoji dalje u dopisu načelnice sektora za nadzor prvostupanjskih tijela i gospodarenje Ministarstva hrvatskih branitelja, ”molimo da se predloži daljnji zastoj postupka radi iseljenja do donošenja odluke o istom zahtjevu”.

Dakle, ministarstvo na čijem je čelu Tomo Medved, ne da se trudilo iseliti Žinića, naprotiv, ono mu je pomagalo da u stanu i dalje boravi.

Iduće godine novi zahtjev

Da sve bude još apsurdnije, ponovili su to još jednom, krajem ožujka 2020. U očitovanju na dopis Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 10. ožujka prošle godine, Željka Komar ponovno traži ”daljnji zastoj postojećeg postupka radi iseljenja”.

Ovoga puta navodi sljedeći razlog: odluka o zahtjevu Ive Žinića za kupnju stana u Zagrebu još nije donesena jer ”izmjene postojećeg Zakona i predmetne odredbe su u tijeku, a po planu normativnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske iste trebaju biti donesena do drugog kvartala tekuće godine.

Međutim, u vrijeme kada je Željka Komar, 27. ožujka prošle godine, tražila novu odgodu iseljenja Ive Žinića iz stana u kojem je nelegalno boravio, planom normativnih aktivnosti Vlade, izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima nisu bile planirane ne samo u drugom, već ni u trećem, ali ni u četvrtom kvartalu! Kao što je poznato taj zakon nije izmijenjen ni do danas.

Ministar je morao znati

O svemu tome, naravno, morao je znati i ministar Tomo Medved. Telegram je u posjedu prijedloga odgovora od 27. svibnja 2019. izrađenog u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koji je upućen Hrvatskom saboru kao odgovor na zastupničko pitanje Željka Lenarta o tome koristi li Žinić stan u vlasništvu Republike Hrvatske.

U prijedlogu odgovora ispod kojeg stoji ime i prezime ministra, Tome Medveda, piše kako Žinić koristi stan u vlasništvu Republike Hrvatske ”pod upravljanjem Ministarstva hrvatskih branitelja”, te kako je 6. listopada 2018. ”s osnova priznatog statusa HRVI 30 posto podnio zahtjev za kupnju stana kojeg koristi sukladno članku 98. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji” te kako je taj zahtjev ”u obradi”.

Taj odgovor, međutim, zastupniku Lenartu nikada nije stigao uz obrazloženje da je to pitanje već bilo postavljeno u prošlom sazivu Sabora, pa je Lenart potvrdio Telegramu kako je isto pitanje o Žinićevom zagrebačkom stanu ponovno postavio ministru Medvedu, ali taj odgovor nije stigao jer još nije prošao rok od 30 dana.

Zanimljiv odgovor iz Ministarstva

Ministarstvu hrvatskih branitelja obratili smo se s upitom zašto je Željka Komar, načelnica sektora za nadzor prvostupanjskih tijela i gospodarenje od ODO Zagreb u dva navrata tražila ”daljnji zastoj postupka radi iseljenja”, kada je Ministarstvo hrvatskih branitelja znalo da Žinić protupravno koristi stan kojim raspolaže to ministarstvo.

Odgovor je više nego zanimljiv: ”Nakon što je utvrđeno da obitelj Žinić stan koristi bez pravnog temelja, u rujnu 2013. pokrenut je postupak za iseljenje, a u veljači 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje”, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja i dodaju kako se protiv presude Žinić žalio, a Županijski sud u Zadru u ožujku 2018. ukinuo presudu te je navedeni predmet ponovno na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Stan od 82 kvadrata u kojem su živjeli sinovi

Međutim, u listopadu 2018. Žinić podnosi zahtjev za kupnju stana u kojem protupravno stanuje i poziva se na članak 98. stavak 1-3 Zakona o hrvatskim braniteljima i tada u pomoć pristiže Ministarstvo branitelja.

”Zastoj postupka zatražen je jer o zahtjevu nije odlučeno zbog kompletiranja spisa i poteškoća u primjeni odredbe članka 98. Zakona (definiranje kupoprodajne cijene), zbog čega niti jedna od 75 osoba koje su podnijele zahtjev za kupnju stana sukladno tome članku nije ostvarila pravo na kupnju stana”, stoji u odgodu na Telegramov upit zašto je Ministarstvo branitelja tražilo od Državnog odvjetništva zastoj postupka protiv Žinićevog iseljenja.

S malo više sreće, da nije bilo poteškoća u primjeni odredbe članka kojim se definira kupoprodajna cijena i s malo više ažurnosti u izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Žinić je mogao otkupiti stan, pa bi njegovi sinovi Dario i Andrej, te njihova prijateljica A. V. (podaci poznati redakciji) za koje je policija još 4. prosinca 2012. utvrdila da žive u Zagrebu, na Adresi Bože i Nikole Bjonde 2, mogli nesmetano i legalno uživati u stanu od 82,28 metara četvornih.

Izvor: telegram.hr/Foto: telegram.hr

Izvorni autor: Drago Hedl

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.