DOZNAJEMO Novi ministar graditeljstva bit će Ivan Paladina

06.03.2022. 14:42:00

Ivan Paladina, bivši predsjednik Uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji će naslijediti Darka Horvata, smijenjenog nakon privođenja u istrazi Uskoka

Kako javlja Jutarnji, riječ je o stručnjaku koji nije član HDZ-a, ali je, govore nam izvori, blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata.

Visoki izvor iz HDZ-a tvrdi da je Plenković bio impresioniran svime što je HPB radio dok je on bio savjetnik, pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska.

Prema istom izvoru, premijer će odluku objaviti sutra na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

  •  

Kupari

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Paladina je, osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, od 2015. s njim bio i suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja se poslije preimenovala u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari.

Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kod Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Menagement, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Od 2006. do 2008. bio je i direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajevu, donirala je HDZ, a mediji su tada navodili njenu bliskost s obitelji Karamarko. Titan Grupa otišla je u stečaj 2017.

Na pitanje hoće li mu biti problem povezanost s ruskim investitorima u Hrvatskoj, izvori Jutarnjeg odgovaraju da je on biznismen, te da već dulje vrijeme nije blizak s njima.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Bi. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.