Dragi branitelju...

11.10.2020. 09:40:00

Dragi branitelju…
molim te, prije svega, da ne protumačiš krivo ovo pismo. Ovo pismo nije pokuda tebi, nikako, već pokuda ljudima koji su te natjerali da postaneš branitelj – započinjanjem rata. Kao četrnaestogodišnjakinja ne razumijem razloge zbog kojih bi netko htio ratovati.
Trenutno čitam knjigu Sadako hoće živjeti, u kojoj autor piše o bacanju atomske bombe na Hirošimu. Nedavno sam čitala Dnevnik Ane Frank koji svjedoči o strahotama Drugog svjetskog rata, te osjećajima djevojčice Anne, moje vršnjakinje. U šestom razredu čitala sam Mali ratni dnevnik. To su knjige koje tematiziraju rat i zbog kojih sam danima razmišljala kako je svijet lijepo mjesto za život i koliko je bespotrebno ratovanje koje za sobom ostavlja bol, patnju i, nažalost, mržnju prema drugom čovjeku… Na samom smo početku 21. stoljeća trebali bismo biti okrenuti prema budućnosti, a ne se opterećivati nečime što se dogodilo godinama unazad, barem prije gotovo trideset godina.
Vjerujem, dragi branitelju, da ni ti nisi htio rat. Mislim da si bio običan čovjek, možda obrtnik ili radnik, kojemu je jednog dana došao poziv u vojsku. Morao si ostaviti sve što si imao; i ženu i djecu i posao i sve što si postigao. Ali ipak si otišao, jer voliš svoju domovinu. No ne bi li i ti htio da nisi morao otići i preživjeti strahote koje rat donosi? Sigurna sam da si htio samo nastaviti sa svojim životom i da te nitko nije pripremio na ono što će ti se dogoditi, odnosno na ono što ti se dogodilo. Vjerujem da si se svakog dana molio da rat prestane i u suzama proklinjao dan kad je započeo. Vjerujem da si svaku večer molio za svoje bližnje, da ih što prije vidiš i zagrliš.
Zato, molim te, budi moj glas, ne samo moj glas već i glas sve djece i svih ljudi na svijetu i reci glasno MI NE ŽELIMO VIŠE RAT! Nas neće poslušati, neće nas ni vidjeti ni slušati, ali tebe hoće, jer ti si to preživio i znaš što je rat i da ništa dobro ne donosi, već odnosi sve – i materijalno i dobro u ljudima.
Hvala ti, dragi branitelju, za svu žrtvu koju si podnio za našu domovinu. Neka se nikada i nigdje više rat ne ponovi!

KRISTINA SANIĆ, OŠ BRAĆE RADIĆA PAKRAC

Izvor: Ivica Brletić - fb/Foto:Fah

Izvorni autor: Kristina Sanić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.