Dragovoljci u vrijeme korone umiru od tumora, a Ministarstvo branitelja i dalje pere ruke kao Poncije Pilat

22.04.2021. 16:27:00

Proteklih godina na naša upozorenja Ministarstvo hrvatskih branitelja se oglušilo i nastavilo po starom , a rezultat je da nam danas svaki dan umire najmanje 13 hrvatskih branitelja u pedesetim godinama života i najviše od raznih oblika novotvorina ( 41 posto)...

Kninski branitelj Tomislav Čolak nedavno je poslao  priopćenje nakon što je na području Šibensko-kninske županije preminuo još jedan dragovoljac Domovinskog rata, i to od posljedica tumora. Kako je poručio, resorno Ministarstvo ne čini dovoljno u organizaciji preventivnih sistematskih pregleda, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti…Svakoga dana na društvenim mrežama, nažalost svjedočimo o smrti velikog broja hrvatskih branitelja i opraštanja od onih koji su bili prvi kad je trebalo!…

Nedavno je Predsjednik Republike Hrvatske razgovarao s predstavnicima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Glavne teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

 

Nažalost i dalje važne teme za hrvatske branitelje, iako ih je Republika Hrvatska trebala već davno riješiti, a tema obilježavanja obljetnica Domovinskog rata ne bih ni trebala biti tema o kojoj se razgovara, nego nešto što se samo po sebi podrazumijeva kao civilizacijska tekovina u odnosu prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Dok je trajao sastanak na Pantovčaku mi smo u Gaćelezima (Dragišićima) sahranili hrvatskog dragovoljca, prvog hrvatskog redarstvenika i specijalca, pripadnika slavne 113. šibenske brigade HV-a ( 1. A satnije ZNG-a ) Slavka Tabulu.

Hrvatski dragovoljac Slavko Tabula preminuo je u svojoj 54-godini života od tumora, kao jedan u nizu od 70.000 hrvatskih branitelja koji su pobijedili u ratu, i umjesto da uživaju u plodovima mira, podlegli su raznim bolestima ( najviše od raznih oblika tumora, 41 % ) i što je najstrašnije i nedopustivo u svojim pedesetim godinama života.

U prosincu prošle godine nakon što su izašli službeni podaci HZJZ-a za 2019. godinu o pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja ( u 2019. godini umrlo je najmanje 4888 hrvatskih branitelja ) uputili smo opširni dopis predsjedniku Republike Hrvatske u kojem smo ga upoznali sa alarmantnom situacijom u svezi pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, upoznali sa nedostatnom zdravstvenom skrbi prema braniteljskoj populaciji koju provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i zatražili njegovo uključivanje u borbu za bolju zdravstvenu skrb o braniteljskoj populaciji, kako bi omogućili hrvatskim braniteljima da ne umiru u svojim pedesetim godinama života nego da dožive barem prosječnu životnu dob u Republici Hrvatskoj, prenosi dugopolje.org.

Predsjednik je naš dopis proslijedio Ministarstvu hrvatskih branitelja ( ministarstvu na koje smo ukazivali da ne poduzima dovoljno za zdravstvenu skrb o hrvatskim braniteljima ).

Ministarstvo hrvatskih branitelja odgovorilo nam je prošli mjesec kako je primilo na znanje naš dopis koji smo uputili predsjedniku Republike Hrvatske i kako mjerama usmjerenim na zaštitu zdravlja hrvatskih branitelja nastoji smanjiti stopu pobola i smrtnosti u nižim dobnim skupinama provedbom Programa preventivnih sistematskih pregleda s ciljem smanjenja broja prijevremenih smrti, te produženjem očekivanog trajanja i poboljšanjem kvalitete života hrvatskih branitelja.

Čisti birokratski odgovor Ministarstva, kako bi ispalo da nešto rade, jer u nastavku svog odgovora navode kako su u razdoblju od listopada 2016. godine do ožujka 2021. godine uputili poziv na preventivni sistematski pregled 237.578 hrvatskih branitelja a na preventivni sistematski pregled odazvalo se samo 68.337 hrvatskih branitelja.

Ministarstvo u tako slabom odazivu ne vidi svoje propuste u nedostatnoj organizaciji preventivnih sistematskih pregleda, nego peru ruke kao Poncije Pilat, oni su pozvali, a što se hrvatski branitelji nisu odazvali, njihov problem.

Već smo od samog početka ukazivali na nedostatke organizacije preventivnih sistematskih pregleda u hrvatskim bolnicama i nikakvu javnu akciju preko medija o rizicima kojima su izloženi hrvatski branitelji zbog svog sudjelovanja u Hrvatskom domovinskom ratu.

Ukazivali smo i na nedostatnost dijagnostičkih pregleda uključenih u preventivne sistematske preglede, posebno s obzirom da 41 % hrvatskih branitelja umire od raznih oblika novotvorina

Proteklih godina na naša upozorenja Ministarstvo hrvatskih branitelja se oglušilo i nastavilo po starom , a rezultat je da nam danas svaki dan umire najmanje 13 hrvatskih branitelja u pedesetim godinama života i najviše od raznih oblika novotvorina ( 41 posto).

Na sve to ukazali smo u svom opširnom dopisu predsjedniku Republike Hrvatske, a on je nažalost naš dopis samo proslijedio Ministarstvu hrvatskih branitelja na čiju smo se nedostatnu skrb o zdravlju hrvatskih branitelja žalili.

Još jednom pozivamo predsjednika Republike Hrvatske da se aktivnije uključi u borbu za zdravlje hrvatskih branitelja i da ne dopustimo da nam hrvatski branitelji umiru u pedesetim godinama života”, napisao je u svom priopćenju Tomislav Čolak.

Izvor: Braniteljski portal/Foto:braniteljski portal

Izvorni autor: Braniteljski portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.