Drama s đurđevačkim Ukrajincima izazvala reakciju županijskog Stožera i Korena: Odluku o preseljenju treba odgoditi ili ukinuti, ona ne može biti iznad humanog aspekta

07.12.2022. 17:25:00

Ukrajinci su se integrirali i adaptirali na život u Đurđevcu. Jedan dio osoba pronašao je zaposlenje, desetak učenika pohađa nastavu u osnovnim i srednjim školama, dok je četvero mališana u vrtiću
 

Početkom tjedna pisali smo u Ukrajincima smještenima u đurđevačkom hotelu Picok, koji su u ožujku, praktički preko noći, bili prisiljeni na nove životne uvjete i okolnosti. U međuvremenu, njih 70-ak, koliko ih je tamo smješteno, priviklo se na miran đurđevački život, neki su pronašli novi posao, djeca su krenule u vrtiće i školu, svi su ih dobro prihvatili, baš kao što su oni svima zahvalni na svemu.

Međutim, toj idili mogao bi doći kraj, jer im je od strane Stožera Civilne zaštite priopćeno da će se uskoro morati preseliti u koprivnički hotel Podravinu. Ta informacije ih je šokirala, doživjeli su, kako su nam i samo rekli u razgovoru, novi stres, a uputili su odmah i nekoliko pismenih apela na nadležne institucije, jer ne žele seliti iz Picoka i Đurđevca, gdje su krenuli u novi život.

Najavljen premještaj raseljenih osoba iz Ukrajine prilično je uznemirio javnost, ali i nadležne službe u našoj županiji pa je ovih dana, na zahtjev Službe civilne zaštite Koprivnica, održana koordinacija županijskog Stožera civilne zaštite, kojem su prisustvovali i predstavnici koprivničkog i đurđevačkog Stožera civilne zaštite te predstavnici đurđevačkog Crvenog križa.

Sve nadležne službe održale su hitan sastanak // Foto: KCKŽŽ

Miroslav Blažotić, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica, naglasio je kako se trenutno poduzimaju potrebne radnje i organizacija premještaja sukladno odluci nadležnog ministarstva, dodavši kako su osobe iz Ukrajine izrazile želju za ostankom u đurđevačkom hotelu.

– Javna nabava putem kojeg je odabrana nova lokacija za smještaj osoba iz Ukrajine, provedena je još u lipnju i svi su poslovni subjekti s područja županije dobili pravovremenu informaciju o uvjetima koje moraju zadovoljiti da bi se javili na javni natječaj – poručio. Interes je iskazao, kao što znamo, jedino koprivnički hotel Podravina.

Predstavnici đurđevačkih službi pojasnili su kako su se Ukrajinci integrirali i adaptirali na život u Đurđevcu, pri čemu je jedan dio osoba pronašao i zaposlenje, desetak učenika pohađa nastavu u đurđevačkim osnovnim i srednjim školama, dok je četvero mališana u gradskom vrtiću.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, a pritom imajući u vidu humanitarni, društveni i socijalni aspekt te implikacije koje će, radi odluke ministarstva, proizvesti potencijalno preseljenje osoba koje su već duboko integrirane u zajednicu grada Đurđevca, hitno ćemo uputiti dopis na nadležne institucije i ministarstvo te zatražiti žurni sastanak s ravnateljem Civilne zaštite RH Damirom Trutom kako bi se što prije razložila i riješila aktualna situacija – zaključili su iz županijski Stožera.

Ukrajinci, hotel

Ukrajinci su u hotelu Picok već više od pola godine // Foto: Ivan Balija

Takav zaključak podržao je i župan Darko Koren.

– Postupak javne nabave, koji je i generirao nezadovoljstvo i problematiku, nikako ne može biti iznad humanitarnog i humanog aspekta pomoći koja se pruža. S obzirom na posljedice koje će potencijalan premještaj imati, potrebno je zatražiti odgodu ili ukidanje odluke Ravnateljstva CZ RH – istaknuo je koprivničko-križevački župan.

Kako smo pisali u prvome tekstu, odluka o preseljenju u koprivnički hotel trebala je stupiti na snagu 10. prosinca, no Julija Radiševskaja, koja u Picoku živi s dvoje maloljetne djece, pojasnila nam je da je datum prolongiran za 19. prosinca. Hoće li do premještaja uistinu doći i kako će ova drama završiti, vidjet ćemo u danima koji su pred nama.

 

 

 

Izvor: ePodravina.hr/Foto:Ivan Balija

Izvorni autor: Vedran Tkalec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.