DRAMA U IRAKU! DRONOM POKUŠALI UBITI PREMIJERA: Vojska je na nogama, Amerikanci pomažu u istrazi

07.11.2021. 09:48:00

Rezidencija iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija pogođena je u napadu dronom u noći sa subote na nedjelju, javlja Deutsche Welle.

Vojska je napad opisala kao ‘neuspješni pokušaj atentata’, a premijer nije ozlijeđen, tvrde irački dužnosnici.

Sam Al-Kadhimi kasnije se pojavio na državnoj televiziji kako bi rekao da nije ozlijeđen i da je osudio napad.

“Dobro sam, hvala Bogu na mom narodu”, rekao je premijer i dodao: “Pozivam sve na smirenost i suzdržanost za Irak.”

Dva sigurnosna izvora su ranije potvrdila za AFP da je premijerova rezidencija pogođena “raketom” dok su pristaše proiranskih skupina mirno prosvjedovale na ulazu u Zelenu zonu protiv rezultata prijevremenih  parlamentarnih izbora održanih 10. listopada.

Pozvao sve na smirenost

Prema priopćenju iračke vojske, napad je izveden u nedjelju rano ujutro, dronom koji je nosio eksploziv.

Dron je gađao premijerovu rezidenciju, koja se nalazi u utvrđenoj Zelenoj zoni u glavnom gradu Bagdadu, a pritom je ozlijeđeno sedam zaštitara.

Nije još uvijek jasno tko stoji iza napada, no do njega je došlo dok su pristaše nekoliko teško naoružanih proiranskih skupina prosvjedovale zbog rezultata općih izbora u Iraku održanih prošlog mjeseca. Demonstracije su održane u blizini ulaza u Zelenu zonu.




Napetosti su eskalirale u petak kada je jedan prosvjednik ubijen nakon što su prosvjednici marširali prema Zelenoj zoni. U pucanjavi je ozlijeđeno nekoliko pripadnika snaga sigurnosti.

Al-Kadhimi je naredio istragu o uzroku nemira. Vlasti će također utvrditi tko je prekršio zapovijed da se ne otvaraju vatra.

SAD nazvale napad terorističkim činom

Dok su međunarodne sile hvalile izbore 10. listopada, proiranske skupine suočene su s teškim udarcem kao najveći gubitnici. Pristaše milicija od tada su podigle šatore u blizini Zelene zone, u kojoj se nalaze strana veleposlanstva i vladini uredi, te zahtijevaju ponovno brojanje glasova.

Al-Kadhimi, koji je na vlasti od svibnja 2020., raspisao je prošlomjesečne izbore nakon rasprostranjenih i smrtonosnih antikorupcijskih prosvjeda u kojima je svrgnut njegov prethodnik Adil Abdul-Mahdi.




Sjedinjene Države osudile su nedjeljni napad dronom, nazvavši ga “očiglednim terorističkim činom”.

Amerikanci pomažu u istrazi

“U bliskom smo kontaktu s iračkim sigurnosnim snagama zaduženim za očuvanje suvereniteta i neovisnosti Iraka i ponudili smo našu pomoć dok istražuju ovaj napad”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u priopćenju, izražavajući olakšanje što je al-Kadhimi ostao neozlijeđen .

“Naša predanost našim iračkim partnerima je nepokolebljiva”, dodao je.

Najviši iranski sigurnosni dužnosnik Ali Shamkhani također je osudio pokušaj atentata, ali je na Twitteru napisao da ga treba “tražiti kod stranih think tankova koji su stvaranjem i potporom terorističkih skupina i okupacijom Iraka tijekom proteklih godina dali potlačenom narodu Iraka ništa osim nesigurnosti, sukoba i nestabilnosti.”

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.