DRAMA U SABORU! Grmoja nazvao Zekanovića glupanom pa izletio, prijetilo se šakama: ‘Ako se zaletim prema vama neće biti Pupovca da vas zaštiti kao prošli put od Plenkovića’

21.09.2022. 11:15:00

Nastavlja se 12. sjednica Hrvatskoga sabora, zastupnici će raspraviti izmjene 60-ak zakona potrebne za uvođenje eura te Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu kojemu je Vlada dala negativno mišljenje, odnosno ocijenila da nije zadovoljavajuće.

Sjednica je počela iznošenjem slobodnih stajališta, a odmah je krenulo vatreno.

Prvi je na redu bio Hrvoje Zekanović, odnedavno član vladajuće većine i Hrvatske Demokršćanske stranke. Komentirao je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, čije je obraćanje javnosti emitirano u srijedu ujutro.

“Još jednom je zaprijetio Zapadu, Hrvatskoj, Europi i to nuklearnim oružjem. toga moramo biti svjesni. Zapovjedio je djelomičnu mobilizaciju, 300 tisuća vojnika planira poslati na nama prijateljsku saveznicu Ukrajinu. Opasno je što je najavio četiri odvojena referenduma vezano uz priključenje Rusiji. Mi Hrvati smo odabrali svoje saveznike, moramo biti svjesni opasnosti s istoka. Moram spomenuti neke stvari koje nisu tako dobre, neki zastupnici su htjeli staviti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO, Raspudić je bio glavni protagonist”, rekao je Zekanović pa prešao na tremu Ine.

“Prije nekoliko tjedana se dogodila afera, nema tu političke odgovornosti, kriminalac je sam za sebe, oni koji traže političku odgovornost nisu je spremni dati, pitam SDP postoji li politička odgovornost za njihovu stranku za istu tu Inu, kada je Linić prodao Bijele noći”, rekao je Zekanović pa optužio Most i Petrova da su inzistirali na arbitraži.

HSLS-ov Darko Klasić upozorio je na stanje u Hrvatskoj vojsci.

“Ako ovako nastavi, svest će se na lovačko društvo, daljnje smanjenje brojnosti oružanih snaga dovest će nas da nećemo moći obraniti državu, ako ovo nije zvono za uzbunu, ne znam što je. Nabavili smo Rafale i Bradleya i gurnuli glavu u pijesak”.

Grmoja: HDZ brane glupani

Zatim je za govornicu došao Mostovac Nikola Grmoja i potaknuo svađu.

“Znate što je najgore za HDZ? Glupani ih brane, to je pogubno. Imali smo jednog glupana koji je napao Petrova zbog inzistiranja na nastavku arbitraže, pokazat ću izjavu”.

Jandroković ga je prekinuo jer je Zekanovića, ne imenujući ga, nazvao glupanom.

“Nisam ga spomenuo, rekao sam samo da glupani brane HDZ”, odvratio je Grmoja i krenuo citirati izjave Andreja Plenkovića o Ini i Mol-u. Tvrdi, Plenković je rekao da podržava nastavak arbitraže.

“Kada neinformirani pričaju o nekim temama dogodi se loša stvar za HDZ. Karamarko je nudio nagodbu s MOL-om na 550 milijuna. Ne budite igrači MOL-a i mađaroni u hrvatskom Saboru. MOL nije dobio, imamo pravomoćnu presudu protiv Sanadera, Hernadija i ostalih. Vi ste veleizdajnici”, vikao je Grmoja.

Jandroković mu je dao i drugu opomenu, pa treću, a onda mu je uzeo pravo govora i izbacio ga iz Sabora.

Zekanović: Ako se zaletim prema vama, neće biti Pupovca da vas brani

Zekanović se na to javio i vikao na Grmoju.

“Bježi iz Sabora kao što je bježao pred Plenkovićem, i od smaka svijeta sa svojom obitelji u Alpe, ako se zaletim prema vama neće biti Pupovca da vas zaštiti kao prošli put od Plenkovića”, rekao je.

“Pozivam Zekankovića i hrabre hajduke iz HDZ-a da dođu ovdje, čekam vas”, odgovorio mu je Grmoja iz klupe što je rezultiralo time da mu je određena zabrana i da sutra sudjeluje na sjednici.

Jandroković podijelio opomene, izbacio Grmoju i poslao ih na hlađenje

Ide stanka, stanimo na loptu, pozvao ih je Jandroković.

“Ako se mi tako ponašamo i drugi misle da se mogu nazivati glupanima. Zar ćemo količinom uvreda osvajati birače?” rekao je predsjednik Sabora i poslao sve da se ohlade na 15 minuta.

Peović: HDZ je kvislinška stranka

Katarina Peović je opet HDZ nazvala kvislinškom strankom. “Legalno kradu svoj narod”, rekla je Peović tijekom izlaganja u kojem se obrušila na vladajuću stranku zbog Ine.

To je diglo tlak Gordanu Jandrokoviću te ju je ponovno pozvao da ne koristi termin ‘kvislinško’. “To je crtanje mete na čelo, strašno je što radite”, rekao joj je.

Na to se javio i Josip Borić iz HDZ-a te se požalio na rječnik koji se koristi u parlamentu. “Veleizdajnik, lopov, kvisling, to postaje kao dobar dan, možda ste vi u kvislinškoj stranci”.

Peović je na to napala Jandrokovića da drži političke govore i da treba ispitati način vođenja sjenica, na što je Jandroković rekao da joj je vrijeme za govor isteklo, iako ona tvrdi da nije.

“Ljudi to gledaju, komentirat ću svaku vašu riječ, moji govori su s pozicije predsjedavajućeg, apeliram da se korektno ponašamo”.

Bačić je pozvao da predsjedavajući u slučaju da zastupnik ili zastupnica pozivaju na nasilje dužan istima oduzeti riječ. “Niste izbacivali kada su zastupnice nazivali masnim i nakazama”. odvratila je Peović i nastavila prepirku s Jandrokovićem oko toga trebaju li skupa pogledati snimku sjednice da se utvrdi je li prešla vrijeme koje joj je dozvoljeno za govor.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.