Drama u vrtiću se nastavlja, odgajateljice se dočepale Plenkovića, sve su mu sasule: ‘Taj lokalni šerif... Urazumite ga!‘

26.05.2024. 18:50:00

Već dva tjedna 19 zaposlenica biogradskog vrtića, među kojima 17 odgajateljica štrajakaju

Zbog ponašanja gradske vlasti Biograda na Moru prema radnicima jedinog gradskog vrtića mahom ženama - odgajateljicama koje već dva tjedna štrajkaju, Sindikat obrazovanja, medija i kulture u ponedjeljak 27. svibnja u 14 sati najavio je prosvjed ispred sjedišta biogradskog gradskog poglavarstva.

Odgajateljice biogradskog gradskog vrtića koje od 13. svibnja štrajakaju, trpeći pri tome pritiske i zastrašivanja lokalne gradske vlasti i v.d ravnateljice, uspjele su doći i do premijera i predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića kako bi ga makar nakratko i "s nogu" informirale o situaciji u kojoj se nalaze i o potezima gradske vlasti na čijem čelu je već 17 godina HDZ-ovac Ivan Knez.

"Mi kojima je v.d ravnateljica izrekla mjeru isključenja iz rada, u petak smo otišle u Zadar i na ulazu u Providurovu palaču u kojoj se održavalo predstavljanje HDZ-ovih kandidata za europske izbore, zatražile da nakon skupa razgovaramo s premijerom. Na izlasku iz Palače on je zastao s nama i 15-ak minuta smo mu objašnjavale što tražimo i kroz što prolazimo", kazala nam je jedna od štrajkašica.

Suočene s tvrdokornim zidom odbijanja lokalne gradske vlasti, zaposlenice u štrajku pokušavaju o svojoj situaciji upoznati političare na nacionalnoj razini, ne samo one iz vlasti već i oporbene. Kako je u petak i SDP-ova koalicijska lista u Zadru predstavljala svoje kandidate, o problemu s kojim se suočavaju informirali su i njih.

U maniri lokalnog šerifa, Knez uporno odbija sjesti za stol i otpočeti pregovore sa Sindikatom obrazovanja, medija i kulture o zahtjevima zaposlenih u jedinom biogradskom gradskom vrtiću, uglavnom odgajateljica o usklađivanju njihovih plaća s novom Uredbom o koeficijentima zaposlenih u državnim i javnim službama koji je na snazi od 1. ožujka ove godine. Knez odbija razgovarati i nakon što je više od 50 gradova u Hrvatskoj, temeljem 51. članka Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju već potpisalo ugovore o izjednačavanju plaća zaposlenih u predškolskim ustanovama s onima koje imaju zaposleni u osnovnim školama.

Već dva tjedna 19 zaposlenica biogradskog vrtića, među kojima 17 odgajateljica štrajakaju. Vd. ravnateljice vrtića Paola Jurić smjestila je štrajkašice u prostoriju od 28 četvornih metra, bez dovoljno mjesta za sjedenje, zabranila im kretanje po vrtiću, a dopustila im samo izlaz na stražnje vrtićko dvorište koje služi kao kolni ulaz, te za odlaganje šute i opada. Prošli utorak je za devet odgojiteljica o štrajku odredila mjeru isključenja s rada za čijeg trajanja im poslodavac plaća samo doprinose, ali ne i plaću. Iako je riječ o mjeri predviđenoj Zakonom o radu, zaposlenici je s razlogom doživljavaju kao instrument lomljenja štrajka. Zbog stresa od pritisaka i zastrašivanja, dvije su odgajateljice zatražile liječničku pomoć.

Tema štrajka u biogradskom gradskom vrtiću prošli se tjedan i prije susreta štrajkašica s premijerom Plenkovićem, prelila izvan gradskih okvira i postala tema na sjednici zadarske Županijske skupštine. Županijska vijećnica SDP-a, Helena Mikulandra na sjednici skupštine je uz ostalo podsjetila da je biogradski gradonačelnik Knez samo u prošloj godini, kao član izvršnog odbora međunarodne asocijacije "Gradonačelnici za mir", na službena putovanja od SAD-a do Japana potrošio više od 100.000 eura. Za angažman u toj asocijaciji od japanskog je veleposlanika 2018. primio i Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom za Biograd kao grad multikulturalnosti i razumijevanja. O svojim aktivnostima u toj asocijaciji Knez je dao snimiti i film u režiji Irene Škorić.

Svakako bi bilo bolje - primijetila je županijska vijećnica Mikulandra - da gradonačelnik Knez krene s razumijevanjem i tolerancijom unutar granica grada kojeg vodi, a novac koji troši na službena putovanja preusmjeri prema odgajateljicama, a time posredno prema djeci i prijateljstvo s japanskim carem nastavi održavati preko Zooma.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Slavica Lukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.