DRAMA U VRTIĆU U KAŠTELIMA: Dječaka (4) ugrizna Crna udovica!

25.10.2021. 16:38:00

Otrovni pauk crna udovica ugrizao je 4-godišnjeg dječaka u vrtiću u Kaštelima, piše Dalmatinski portal.

Bolan ugriz, kako doznajemo, dobio je tijekom igre dok je bio u vrtiću, a da je možda riječ o crnoj udovici nakon što im se dijete požalilo na bolan ugriz prve su posumnjale odgajateljice.

Dijete je smjesta prebačeno u KBC Split gdje je primilo protuotrov.

Dječak je osjećao grčeve i mučninu, vidio se ubod i odmah je odvezen u bolnicu.

Srećom, sve je prošlo u redu i mališan se uspješno oporavlja. Za djecu ujed tog pauka može biti i smrtonosan.

Inače, crna udovica je jedna od najotrovnijih vrsta paukova na svijetu. Rasprostranjena je i u Hrvatskoj, na području Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i jadranskih otoka, te u Bosni i Hercegovini na područjima Trebinja, Mostara i Širokog Brijega. U literaturi se prvi put spominje 1774.g. u djelu Alberta Fortisa “Put po Dalmaciji” (“VIaggio in Dalmazia”). Opisana je kao pjegavi pauk kratkih nogu.

Crna udovica ima oko 0.02-0.03 mg suhog otrova. Otrov je bijela bistra tekućina koja sadrži toksalbumine i lipoproteine. Toksičnost tog otrova varira prema godišnjem dobu; hladnoća smanjuje toksičnost otrova jer ga pretvara u kiselinu, pa je možda i svježe vrijeme pomoglo tome da ne bude teških posljedica. 15 je puta jači od otrova čegrtuše, jači je i od otrova kobre, poskoka i velike većine drugih vrlo opasnih zmija. Djeluje na središnji živčani sustav i brzo se širi po tijelu. Za analizu se dobiva tako da crne udovice ujedu vatu, vađenjem iz helicera ili električnim pražnjenjem.

Kod ljudi, otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidriranost, pretjerano znojenje, grčenje, bol u svim dijelovima tijela, javlja se porast ili pad tjelesne temperature, pad tjelesne težine, crvenilo, osjećaj sitosti, mučnine, strah od smrti. Drugi dan se bol seli u noge i bolesnik osjeća da mu noge gore. Najbolje liječenje protiv ugriza crne udovice jest kombinirana uporaba seruma s kalcijem. 10-20 minuta nakon dobivanja seruma osjeća se olakšanje, a nakon 3 sata slijedi potpuno ozdravljenje.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/crna udovica

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.