Dramatično stanje u Dinamu; trener Zoran Mamić zaražen je koronavirusom, ali nije jedini

03.11.2020. 17:30:00

Modri će na austrijski Wolsfberger u 3. kolu Europske lige morati bez glavnog trenera.

Sve su u Dinamu poduzeli što se uopće može poduzeti da spriječe ulazak COVID-a u Maksimir, dosad doista taj virus nije zadavao neke drastične probleme. Nije Modrima krojio momčad kao mnogima u Europi, vidjeli ste kako su Kijevljani stigli u Barcelonu sa samo 13 igrača. Međutim, to što je rizik u Dinamu sveden na minimum, ne znači da je moguće potpuno ukrotiti neman, pa ipak uoči dvoboja s Wolfsbergerom stižu informacije o pozitivnim nalazima.

Ni manje ni više, pozitivan je trener Zoran Mamić! Eto, kad je zaražen netko od igrača, onda se zakona o zaštiti privatnosti ne smije objaviti ime i prezime bez dopuštenja, ali kad je u pitanju trener onda se to ne može prikriti i zakamuflirati. Jer, kako objasniti da trenera nema na službenoj press-konferenciji, da ne sjedi na klupi... Ali, ionako je sve ove godine nenormalno pa i ta razna pravila vezana za COVID-19, uglavnom, Dinamo je sam u utorak poslijepodne objavio da je Zoran Mamić pozitivan na testu i da neće moći voditi utakmicu protiv austrijskog kluba.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

"GNK Dinamo ovim putem obavještava javnost kako se testiranje na COVID-19 pokazalo pozitivno za jednog igrača prve momčadi GNK Dinamo te dvojicu članova stručnog stožera među kojima je i glavni trener Zoran Mamić. Navedeni su osjetili blage simptome po povratku iz Rusije te su upućeni na testiranje koje se u njihovom slučaju pokazalo pozitivnim", objavili su na službenoj stranici Dinama.


To su za nas dvije ključne utakmice i najviše od svega iščekujemo nalaze testa na COVID, to je jedino što nas može ugroziti, ali svejedno očekujem da u te dvije utakmice pokažemo da smo na najboljem putu da izborimo proljeće u Europi - rekao je na predstavljanju klupske zaklade 'Nema predaje', predsjednik Mirko Barišić. Naravno, mislio je na dvije utakmice s Wolfsbergerom u kojima Dinamo doista lovi ključne bodove za drugi krug.

Nije dobar nijedan pozitivan nalaz, ali uvijek je jedan bolji od više njih, napisali smo tako i prošlog tjedna, kad je uoči utakmice u Moskvi objavljeno da je pozitivan jedan igrač. No, ipak treba reći da će biti dobro ako sve ostane samo na Zoranu Mamiću, jer postoji strah da on nije jedini. Naime, Mamić se testirao dan ranije od ostalih, zato što je osjetio simptome, igrači i ostatak stožera tek su u utorak po propisima odradili službeni test, koji je mjerorodavan za UEFA-u.

U srijedu će se znati konačni rezultati. No, kad je glavni trener pozitivan, tada uistinu postoji bojazan da se virus ne proširi. Ako i u ovom slučaju možemo govoriti o sreći u nesreći, mora li doći do širenja zaraze, za Dinamo je bolje sad nego prošlog tjedna. Jer, ipak slijedi reprezentativna stanka, idući je europski dvoboj tek 26. studenoga, a do tada će oni koji su pozitivni, ako ih i bude više, ozdraviti. Ali, nećemo 'coprati', srijeda će reći koliko je jak bio ovaj napad virusa i je li Dinamov bunker ipak izdržao.


Momčad bi s klupe u četvrtak trebao voditi Damir Krznar, prvi Mamićev pomoćnik. Jasno, čeka i on konačni nalaz, no, bude li sve po planu, on će biti glavni tener. Damir Krznar već je dvaput mijenjao Zorana Mamića kad je bio u pritvoru, oba puta utakmice su završile - 1:1. Prvi put, u derbiju protiv Hajduka, drugi put nekoliko dana kasnije protiv Fole Esch u pretkolu Lige prvaka. O Krznaru će se svi njegovi kolege izraziti pohvalno, kao o sjajnom nogometnom stručnjaku, koji nogomet ima u malom prstu, koji je više od običnog pomoćnika. Ali, ta mu dva rezultata kad je silom prilika bio glavni trener ne idu u prilog, ipak, možda bude treća sreća. Događale su se Dinamu i zadnjih godina situacije da utakmice vode pomoćni treneri, Rene Poms je, recimo, bio službeno glavni trener na utakmici protiv Benfice (1:0) zbog toga što je Bjelcia bio suspendiran, a vodio je i dvoboj s Istrom u HNL-u (2:0). Ipak, drugačiji je slučaj, tada je Bjelica bio s momčadi do pred sam početak susreta, bio na zadnjem treningu, komunicirao je s tribine...

Sad će ipak Krznar imati veću odgovornost. No, to sve spada u ono što nogomet danas nudi, nema druge nego to prihvatiti i tome se prilagoditi.


Uglavnom, sad je glavni fokus na rezultatima testova, ali opet, najbitniji je rezultat protiv Wolfsbergera, bez obzira na sve probleme. Uostalom, nije Dinamo jedini koji ima problema s virusom, imaju ga mnogi europski klubovi, nose se nekako s time, neki i pobjeđuju bez 10, 12 glavnih igrača. Još uvijek je cilj u četvrtak - pobjeda!

 

Izvor: Sportske novosti/Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izvorni autor: Tomo Ničota

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.