Drastični rezovi: HGK će dati čak 200 do 250 otkaza zbog krize

16.07.2020. 18:07:00

Hrvatska gospodarska komora koju vodi Luka Burilović u krizi je i srezat će broj zaposlenih za skoro polovicu. Na meti su kritika zbog obvezne članarine i izvlačenja milijuna bivšeg predsjednika Nadana Vidoševića

Hrvatska gospodarska komora podijelit će otkaze za skoro polovicu svojih zaposlenika zbog krize i pada članarina. HGK sa nizom svojih sektora zapošljava oko 520 ljudi u središnjem uredu, podružnicama, ali i inozemnim predstavništvima. 

Da se sprema veliki val otkaza nam je potvrđeno od dvoje sugovornika koji kažu da će se broj otkaza kretati između 200 i 250.

Razlog je pad prihoda od članarina koje nisu naplaćivane tri mjeseca, a padat će i sljedeće godine zbog smanjivanja iznosa članarina. Trebalo bi ostati oko 300 ljudi. Ogroman je to šok – kaže nam osoba iz Komore upućena u događanja.

Predsjednik HGK Luka Burilović nam se nije javio za komentar. HGK smo poslali pitanja o točnom broju ugovora o radu koji će biti raskinuti i je li točno da će biti više od 200 otkaza, planiranom padu prihoda i načinu na koji će se jedna od najstarijih institucija reorganizirati. Iako nam je potvrđeno da se na planu koji uključuje otkaze radi, nisu precizirali koliko će ih točno biti.

- Možemo potvrditi da HGK priprema reorganizaciju o kojoj će javnost biti obaviještena odmah po definiranju plana, te razgovora sa zaposlenicima – službeni je odgovor HGK.
Dodali su i da je reorganizacija Komore počela s digitalnom transformacijom, no kažu da je situacija s pandemijom pridonijela da joj se pristupi ranije od planiranog. 

HGK je ove godine planirao prihode od 233 milijuna kuna, a od obvezne članarine koje plaćaju sve tvrtke koje posluju u Hrvatskoj je trebalo doći oko 70 posto ili oko 165 milijuna kuna. Nakon izbijanja korona krize, donijeli su odluku da tvrtke ne plaćaju članarinu tri mjeseca. Na zaposlene je s druge strane odlazilo ukupno oko 90 milijuna kuna godišnje. Ostatak troškova su bili materijalni troškovi, organizacije odlazaka na sajmove, vanjske usluge i slično.

HGK je na udaru zbog obvezne članarine, ali i suđenja bivšem predsjedniku Nadanu Vidoševiću koji je optužen da je izvukao milijune iz te institucije. Također, Udruga Glas poduzetnika se zalaže da članstvo bude dobrovoljno, a ne da je obvezno čim se osnuje tvrtka.

Jedan od sugovornika iz HGK kaže da su trebali početi transformaciju i ranije.

- Iako ima puno povika, Komora nudi niz besplatnih usluga, bori se za hrvatsko gospodarstvo, a većina tvrtki plaća 42 kune članarine mjesečno. Takva institucija ne bi trebala propasti, ali da se treba modernizirati i biti nezavisna od politike, treba  – smatra.

Izvor: 24sata.hr/Foto:Glas Slavonije

Izvorni autor: Ivan Pandžić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.