DROBILICA ŽIVOTA Spor i krvav marš Rusa ne staje

23.10.2024. 17:34:00

Dok sukob u Ukrajini ulazi u 32. mjesec, borbe u istočnoj Doneckoj oblasti postaju sve brutalnije i skuplje za obje strane. Ruske snage u nedjelju i ponedjeljak postigle su određeni napredak, zauzevši niti pola kilometra ruševine grada Maksimilianivka, dok se nastavlja njihov spor i krvav marš prema gradu Kurahove, dva kilometra zapadno. No cijena tog napretka iznimno je visoka, s potencijalno stotinama poginulih ruskih vojnika u nekoliko od najkrvavijih dana u cijelom ratu

Prema izvješću ukrajinskoga glavnog stožera u Kijevu, Rusija je tijekom nedjelje pretrpjela više od 1700 žrtava, uključujući ubijene, ranjene i zarobljene vojnike. Ova brojka otkriva ozbiljnost ruskih gubitaka, unatoč tome što njihove snage postupno osvajaju teritorij u Donecku. Sukobi u ovoj regiji odražavaju širu dinamiku rata — Rusi polako napreduju, ali uz strahovite ljudske žrtve, što prijeti održivosti njihove ratne kampanje.

Veliki gubici i strategija iscrpljivanja

Ukrajinski vojni analitičari smatraju da su ruski gubici toliko veliki da Moskva više ne može mobilizirati dovoljno novih vojnika kako bi nadoknadila mrtve i ranjene na bojištu.

Upravo zbog tih gubitaka Rusija je bila prisiljena tražiti pojačanja izvan svojih granica. Nedavni dogovor o slanju tisuća sjevernokorejskih vojnika u Ukrajinu pokazuje koliko je Kremlj očajan u pokušaju da održi svoje snage na frontu.

Ukrajinska vojska, unatoč manjem broju vojnika i resursa, pruža žestok otpor. Nedavne borbe u sektoru Kurahove bile su brutalne. Ruske motorizirane jedinice pokrenule su napad na položaje 79. zračno-desantne brigade, koristeći 19 borbenih vozila i četiri tenka. Ukrajinska brigada, sastavljena od iskusnih operatera protutenkovskih raketa i dronova, uspjela je odbiti taj napad uništivši pet ruskih vozila i tenk. Preživjeli ruski oklop povukao se pred ukrajinskim protutenkovskim sustavima i napadačkim dronovima, piše Forbes.

No sjevernije u istom sektoru Rusi su imali više sreće. Ukrajinska 33. mehanizirana brigada, opremljena tenkovima Leopard 2A4, uspjela je zaustaviti dio ruskih snaga, ali ne dovoljno da spriječi njihovo zauzimanje zapadnog dijela Maksimilianivke. Unatoč preciznosti oružja, dio ruskih napadača prošao je kroz ukrajinsku obranu i učvrstio kontrolu nad tim područjem.

Ilustracija/Ruski vojnici
Foto: Sputnik
Ukrajinske snage pod pritiskom

Iako Ukrajina pruža snažan otpor, raste zabrinutost oko njezine sposobnosti da održi korak s ruskim regrutiranjem. Prema izvješćima, Ukrajina se suočava s velikim izazovima u popunjavanju svojih redova. Trenutno uspijevaju mobilizirati oko 20.000 novih vojnika mjesečno, što je jednako broju vojnika koje gube svaki mjesec. Takva situacija znači da ukrajinska vojska teško može nadoknaditi gubitke, a kamoli planirati velike protuofenzive kako bi vratila okupirane teritorije.

Analitičari upozoravaju da Ukrajina, čak i ako Rusija zaustavi napredovanje i prijeđe u obranu, nema dovoljno resursa za vraćanje teritorija iz 2022., a kamoli iz 1991., što je glavni cilj Kijeva. Uz trenutne gubitke i spor proces regrutacije, ukrajinska vojska nalazi se u izazovnoj situaciji, a to zahtijeva drastične mjere ako se želi preokrenuti tijek rata.

Ruski pritisak na ljudske resurse

S druge strane, Rusija se suočava s jednako velikim izazovima. Kremlj svakog mjeseca regrutira oko 30.000 vojnika, ali istovremeno gubi jednak broj ljudi na bojištu. Kako bi izbjegao još jedan krug mobilizacije, koji bi bio izrazito nepopularan u Rusiji, Vladimir Putin dogovorio je dolazak sjevernokorejskih vojnika, nadajući se da će to osigurati potrebna pojačanja.

Ukrajinski vojnici
Foto: AFP
Ova situacija naglašava važnost ljudskih resursa u ratu iscrpljivanja. Obje strane trpe teške gubitke, a svaka dodatna mobilizacija može imati značajne političke i društvene posljedice. U Rusiji bi ona mogla dovesti do nezadovoljstva, a Ukrajina očajnički treba podršku svojih zapadnih saveznika, ne samo u obliku opreme, već i u obliku ljudske snage.
Analitičari poput Roba Leeja iz Instituta za istraživanje vanjske politike u Philadelphiji ističu da je upravo ljudska snaga ključna u ovome ratu. Ako Rusija nastavi održavati svoje mjesečne napore za regrutaciju, uključujući moguću pomoć sjevernokorejskih vojnika, a Ukrajina ne uspije povećati svoje regrutacijske brojke, situacija bi se mogla nastaviti pogoršavati za Kijev.

Izvor: tportal/Foto: Snimka zaslona X

Izvorni autor: L. Filipović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.