Drugi čovjek HV-a priznao da su primili poziv, ali i ne papir za prijevoz mladića koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći

11.08.2021. 21:43:00

Tjedan dana od tragedije na Malom Lošinju, u kojoj je mladić preminuo u vozilu hitne pomoći jer je helikopter koji su tražili bio u kvaru vojska je prekinula šutnju

Pred kamere Dnevnika Nove TV stao je drugi čovjek Oružanih snaga general-pukovnik Siniša Jurković priznao ono što su prije toga negirali - imali su zabilježen poziv za hitan let! Ali čekali su papir!

'Jasno je definirana procedura hitnog zračnog medicinskog prevoženja. Naručitelj prijevoza - u ovom slučaju hitna medicinska pomoć, radio-vezom najavljuje da će biti hitni zračni medicinski prijevoz s određene lokacije, broj pacijenata i druge ključne informacije.

Taj naručitelj prijevoza je u tom momentu dužan popuniti papir koji ide ovlaštenoj osobi u zapovjedno središte, a zaključuje ga pilot kada izvrši svoju zadaću. Od te najave do samog obrasca traje dvije do četiri minute. Mi u ovom slučaju konkretnom, kad je mladić preminuo, nismo ni evidentirali, jer takav pisani zahtjev nije ni došao. A i netom prije toga izvijestili smo Hitnu pomoć u Rijeci da helikopter nije spreman za izvršenje zadaće i da imamo neispravnost i da je otklanjamo."

Dodao je da je poziv bio na radio-vezi, ali  da je njima ključan dokument.

'Ne možete samo na nečiji poziv, ajte amo, ajte tamo, ajte ovo, ajte ono, ipak smo ozbiljni sustav koji počiva na procedurama, pravilima, propisima, zakonima i važećim zapovijedima vijek, uvijek i nijedan put helikopter nije poletio da nije bilo pisanog zahtjeva', kazao je.

Upitan koliko je ozbiljan kvar bio na helikopteru kazao je da su zbog nevremena koje vladalo tada na Krku i na cijelom području, nekolikoputa prekidali radove tako da je helikopter bio spreman sutradan.

Na pitanje zbog čega nisu poslali zamjensku letjelicu kazao je da u Splitu imaju još jedan helikopter, s dvije dežurne posade, za hitni medicinski prijevoz, i dva helikoptera koji služe za ostale zadaće - prijevoz organa, potragu i spašavanje, razmješteni su u Lučkom i Divuljama, ali da zbog najave olujnog nevremena, nisu ih prebacivali jer su procijenili da će riješiti sami neispravnost.

Na tvrdnju da na  Krku imaju i drugi kvar na drugom helikopteru kojem je otkazao automat nagiba kazao je da je to točno.

'Otpočeli smo proces zamjene tog dijela koji je trajao tri tjedna, vjerujem da će danas, sutra u jutarnjim satima biti operativan i spreman za zadaće', zaključio je.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. B. / Foto: Hrvoje Jelavic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.