Drugi najcrnji dan od izbijanja epidemije, u Hrvatskoj zabilježeno 357 novih slučajeva zaraze koronavirusa

28.08.2020. 16:04:00

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 357 nova slučaja zaraze koronavirusom tako da je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2560, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima su 212 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega ih je na respiratoru 11, a tri osobe su umrle.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 9550 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 180 umrlo, dok se 6809 oporavilo.

U samoizolaciji je sada 8780 osoba. Do danas je ukupno testirano 161 701 osoba, od čega 2065 u zadnja 24 sata.

Najviše novooboljelih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagreb i Zadru.

Zaražena su dosad 623 zdravstvena djelatnika, a 141 slučaj je aktivan. Prosječna dob porasla je na 41 godinu.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je važno da je situacija pod nadzorom iako ne možemo biti zadovoljni s porastom oboljelih od Covida-19.

Nova žarišta su jedno svadbeno slavlje i jedan rođendan te grupa povratnike s hodočašća u Međugorju. Također novo je da je na maturalnom putovanju u Dubrovačkoj županiji oboljelo dvoje maturanata iz Zagreba, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Četrnaestodnevna incidencija, koju većina zemalja smatra relevantnom, u Hrvatskoj sada iznosi 80,51, a u EU su četiri zemlje s višom incidencijom kao i neke nama susjedne zemlje, dodao je.

Osvrčući se na zatvaranje teretana u Splitsko-dalmatinsoj županiji rekao je kako se razgovara o tome da se pokuša promijeniti modus, da se ide u češće kontrole i da se zatvaraju samo one u kojima se utvrdi zaraza. "Rješenje još ne znam, bit će uskoro", najavio je Capak.

Kazao je i kako će se razmotriti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja u novim preporuka preporuča testiranje svih kontakta.

"Ako kontakte testirate, oni svejedno moraju u samoizolaciju jer mogu razviti bolest. Bio je čitav niz slučajeva da su bili negativni, a kasnije su razvili bolest. Naša je preporuka da se ljudi tamo gdje je situacija čista stavljaju u samoizolaciju, radije nego da se testiraju. Svjedoci smo da se preporuke često mijenjaju", kazao je Capak.

Donošenje odluka na temelju lokalnih stožera najbolji put u suzbijanju epidemije

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako će pojačane epidemiološke mjere, na temelju prijedloga lokalnih stožera, biti uvedene u Zadarskoj, Bodsko-posavskoj, Dubrovačko- neretvanskoj i Međimurskoj županiji a u pripremi su i za Varaždinsku. 

Kazao je kako Nacionalni stožer uvažava specifičnosti na terenu, a mjere se uglavnom odnose na ograničavanju prisutnosti na svadbenim svečanostima i sprovodima do 50 osoba, na privatnim druženjima na 20, na pojačanu obveza pridržavanja mjera kod priredbi i drugih okupljanja, na misama i izložbama.  

Božinović jer ocijenio da je donošenje odluka na temelju lokalnih stožera najbolji put u suzbijanju epidemije.

"Nitko danas ne razmišlja o onakvom zatvaranju kakvo je bilo. Rekli smo da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno dok to daje rezultate. Mislim da je to najracionalniji pristup jer nikom nije u interesu da se neka gospodarska ili socijalna aktivnost zaustavi, ali svi moraju poštivati mjere", naglasio je.

HZJZ je donio preporuke za gotovo sve aktivnosti i kada bi se svi toga držali sigurno danas ne bi govorili o tako velikom broju oboljelih, podsjetio je.

"Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se cijelo vrijeme držali preporuka i mjera i koji su uspjeli sačuvati u pojedinim sredinama povoljnu epidemiološku situaciju. Tim putem ćemo nastaviti i dalje", kazao je Božinović. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je da  se kod razmatranje situacije oko koronavirusa ne može gledati samo na brojke. 

"Veći brojevi dugoročno predstavljaju veći rizik, međutim, većina pozitivnih nisu sa simptomima. Od aktivnih trenutno je hospitalizirano 7-8 posto sa srednje teškim i težim kliničkim slikama. 0,4 posto aktivnih je na respiratoru, nekih 10 posto ima težu sliku, ali nisu na respiratoru. U tom kontekstu se ne događa nešto dramatično", dodala je Markotić.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožer CZ izvješteno je i kako se trenutno u Hrvatskoj oko 100 stranih državljana liječe ili je u izolaciji zbog Cvida-19.

Prema podatcima Europskog centra za prevenciju bolesti, od 1. srpnja države su prijavile 320 osoba koje su se vratile iz Hrvatske i bile pozitivne.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.