Društvo logoraša: Pozivamo Krausa i Pupovca da podrže zabranu veličanja simbola svih totalitarnih režima

28.01.2021. 10:31:00

“Pozivamo gospodina Ognjena Krausa, a i Milorada Pupovca koji je istupao u svezi tih pitanja, i doista sve zainteresirane da podrže zakonski prijedlog Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kojeg smo uputili svim saborskim klubovima zastupnika i koji je sveobuhvatan. Naš zakonski prijedlog zabranjuje veličanje simbola svih totalitarnih režima – na što nas poziva više Rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta“, ističe u priopćenju za medije Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podsjećajući predsjednika Židovske općine Zagreb dr. Ognjena Krausa da nije ustaški režim jedini totalitaristički režim čije bi veličanje, simbole i ideologiju valjalo osuditi; i čije bi simbole valjalo zabraniti.

Posebno naglašavaju da je “temelj suvremene Republike Hrvatske je Domovinski rat čije su temeljne vrijednosti uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH, za što su prema Zakonu o hrvatskim braniteljima najzaslužniji hrvatski branitelji (među njima i pripadnici HOS-a) koji su vođeni domoljubljem stali u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda, poštujući najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava”.

totalitarizam komunizam nacizam

Foto: HDLSKL SDŽ

Priopćenje Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora kojeg potpisuje Ivan Turudić prenosimo u cijelosti:

Poziv Društva logoraša Židovskoj općini Zagreb

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora slaže se s predsjednikom Židovske općine Zagreb dr. Ognjenom Krausom da treba zakonom zabraniti koristiti ustaška obilježja i znakovlje. Međutim dodajemo: nije ustaški režim jedini totalitaristički režim čije bi veličanje, simbole i ideologiju valjalo osuditi; i čije bi simbole valjalo zabraniti.

Licemjerno bi, doista, bilo zabranjivati jedan, a tolerirati uporabu drugih simbola zla.

Zbog toga kod donošenja zakona kojim bi se sustavno zabranilo veličanje totalitarnih režima i ideologija, koji su nažalost opteretili prošlost Hrvatske i koji nažalost još uvijek opterećuju hrvatsku današnjicu, valja izbjeći produbljivanje postojećih ideoloških podjela u hrvatskom društvu.

Drugačije postupanje, gdje se jedno zlo osuđuje, a drugo tolerira, ojačalo bi ideološke podjele u hrvatskom društvu; i to s dugoročno nesagledivim posljedicama. Takvo što nije u interesu nikome dobronamjernom.

Zbog svega navedenoga, pozivamo gospodina Ognjena Krausa, a i Milorada Pupovca koji je istupao u svezi tih pitanja, i doista sve zainteresirane da podrže zakonski prijedlog Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kojeg smo uputili svim saborskim klubovima zastupnika i koji je sveobuhvatan. Naš zakonski prijedlog zabranjuje veličanje simbola svih totalitarnih režima – na što nas poziva više Rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta. Ovdje možemo spomenuti zadnju Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP)), u kojoj se najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi i ideologije, stavljajući sve te totalitarne režime i ideologije u istu ravan povijesne osude.

Predložili smo da se zakonom, također, zabrani veličanje organizacija i naoružanih skupina (JNA, četničkih i ostalih velikosrpskih formacija) koje su sudjelovale u agresiji i – kako je utvrdio Međunarodni sud pravde u Haagu – počinile vrlo brojna ubijanja, zločine mučenja, seksualnih zlostavljanja i silovanja, te drugih ratnih zločina prema Hrvatima sistematično ciljanima kao pripadnicima etničke grupe; pri čemu je utvrđena namjera agresora da od Hrvata „etnički očisti“ veliki dio teritorija Hrvatske (toč. 212.-372., 376, te 423-436. Presude od 3. veljače 2015.)- Prema dostupnim podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra u Domovinskom ratu je 14.912 osoba poginulo ili nestalo, 37.180 osoba je ranjeno dok je prema procjenama ratna šteta iznosila više od 236 milijardi kuna. Prema evidenciji Društva logoraša preko 30.000 osoba je prošlo torture srpskih koncentracijskih logora.

Ovdje dodajemo: Temelj suvremene Republike Hrvatske je Domovinski rat čije su temeljne vrijednosti uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH, za što su prema Zakonu o hrvatskim braniteljima najzaslužniji hrvatski branitelji (među njima i pripadnici HOS-a) koji su vođeni domoljubljem stali u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda, poštujući najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava. Zbog toga sukladno postojećim zakonskim propisima nitko ne smije dopustiti kriminalizaciju hrvatskih branitelja kroz izjednačavanje časnog pozdrava Za dom spremni iz Domovinskog rata s istoimenim ustaškim pozdravom.

Nije čudno da jedan braniteljski pozdrav provocira sve one koji su bili na neprijateljskoj strani, kao i one koji još uvijek žive jugoslavenski i komunistički mentalni sklop. Nažalost nositeljima takvih ekstremnih stavova, kojima je samo postojanje hrvatskih branitelja provokacija i koji svojim neprijateljskim stavom vrijeđaju hrvatske branitelje i narod, svojim zadnjim istupom pridružio i predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske gosp. Zoran Milanović.

Na kraju koristimo priliku da još jednom pozovemo sve klubove saborskih zastupnika da uvrste u saborsku proceduru prijedlog Zakona kojeg im je uputilo Društvo logoraša, koji je lišen bilo kakve ideološke pozadine i kao takav jedini jamči da će biti široko podržan od strane svekolike hrvatske javnosti.

Predsjednik HDLSKL SDŽ
Ivan Turudić

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.