Državljanin Srbije optužen zbog ratnog zločina 1995. u zračnom napadu na Gospić

29.06.2022. 20:32:00

Županijski državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao zapovjednik tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske srpske krajine, naredio zračni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila.

 

Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije riječki ŽDO tereti da je 4. kolovoza 1995. tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. republike srpske krajine i vojske republike srpske, kao zapovjednik tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade vojske srpske krajine naredio taj napad.

Taj čin protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata, priopćio je u srijedu ŽDO u Rijeci.

Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim,  zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske republike srpske, odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu, obavi neselektivni napad na Gospić. 

Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i oko 17,20 sati bombardirao sjedište Gospića s 11 avionskih bombi. 

Posljedica tog napada bila je smrt troje civila, teško ozljeđivanje još dvoje i lakše nekoliko civila u Gospići.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.