Državni inspektori krenuli u akciju 'Ususret Uskrsu', na meti mesari, farme, trgovci...

25.03.2021. 16:03:00

Državni inspektorat je u četvrtak izvijestio da tradicionalno, u tjednima prije Uskrsa, u sklopu akcije "Ususret Uskrsu" provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.

U sklopu akcije ''Ususret Uskrsu" u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata posebna pažnja usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

"Koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno provjeravamo situaciju na tržištu te kao institucija doprinosimo da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete", istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić napominjući da se nadzori obavljaju na području cijele zemlje.

Inspektorat u priopćenju navodi kako je u sklopu nadzora koji je danas održan na području Osječko-baranjske županije viši veterinarski inspektor Zdravko Lukac detaljno pregledao dokumentaciju u jednoj mesnoj industriji.

"Subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje prerade i distribucije moraju osigurati da hrana udovoljava propisima te da svi proizvodi zadovoljavaju mikrobiološke kriterije", kazao je Lukac.

Dodao je i kako u nekim fazama inspekcijskog nadzora veterinarska inspekcija provodi uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete. U sklopu akcije 'Ususret Uskrsu' poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda.

"Voće i povrće, u ovom slučaju, rotkvice i mladi luk, moraju biti točno deklarirani te moraju biti potpuno svježi i ne smiju imati znakove oštećenja i prisutne štetnike", pojasnila je viša poljoprivredna inspektorica Anica Lešković. Navela je i kako primjerice kod kupovine jaja građani trebaju obratiti pozornost na rokove trajanja.

U akciji sudjeluje i sanitarna inspekcija koja nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.

Ovakav već uobičajeni pristup istovremenog sudjelovanja više inspekcija u inspekcijskim nadzorima primjer je koordiniranog djelovanja Državnog inspektorata

"Tako smo efikasniji, djelotvorniji i operativniji te smo u samo dvije godine izgradili ozbiljnu instituciju kojoj građani vjeruju, a ovakvim akcijama, svakodnevnim djelovanjem i cjelokupnim radom vjerujem kako ćemo tu poziciju i dodatno učvrstiti" zaključio je Mikulić. Akcija "Ususret Uskrsu" nastavlja se i tijekom sljedećeg tjedna, navodi se u priopćenju.

Izvor: tportal.hr/Foto: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija

Izvorni autor: N. S./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.