Državni tajnik priznao da je Zakon o obnovi bio – eksperiment

09.09.2021. 20:00:00

Vlada je usvojila novi program mjera obnove nakon potresa. Korigirane su cijene izvođenja radova zbog rasta cijena na tržištu i produljeni rokovi za predaju zahtjeva. Ministar graditeljstva Darko Horvat odbija osobnu odgovornost.

I dok se čekaju izmjene Zakona o obnovi, stanje na terenu gotovo je beznadno. S druge strane, za petak je svoju konferenciju za novinare sazavo ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

U trošnoj drvenoj kućici 81-godišnja baka Draginja dočekat će zimu. Struju ima, ali ne i potpuno provedenu vodu, iako je to njezina obitelj, kaže, više puta od Stožera tražila.

“Ovo nije, nego za svinjac. Dal’ ću ja u njemu moći biti zimus, to je pitanje, ja već sada u ovo vrijeme po dva cebeta i deku imam”, rekla je Draginja Bilajac.

Čak i da joj ponude zamjenski smještaj za zimu, ne bi otišla iako ne zna kada će konačno zaista početi obnova.

draginja bilajac: “Ja odavde mogu samo mrtva otići, drugačije nikako. Ništa ne očekujem od vlasti, ja sam vidjela u Zagrebu kako je bilo, ne uzdam se ja u vlast”, kaže baka Draginja.

Više sreće imala je šesteročlana obitelj u Jabukovcu koja je danas ušla u novu kuća koja je izgrađena od privatnih donacija, inicijative Makarska rivijera i prijatelji za Petrinju. Državu nisu morali čekati.

“Papirologija je trajala više od gradnje same kuće, tri i pol mjeseca je trebalo da se izvade papiri”, kaže Jovanka Boltužić.

Državni tajnik: Zakon je bio eksperiment

Ako privatnici mogu, zašto ne može i država? Državni tajik Uhlir kaže – za sustavnu obnovu potrebno je izgraditi sustav. A očito i dobar Zakon. Slučaj Zagreb pokazao je da nije dobar, a Vladi je trebalo godinu dana da to prizna.

“Zakon je nastao u ovakvom obliku kakvom je danas, još je na snazi, s jednim širokim konsenzusom s puno sudionika, puno stručnih udruga, udruženja, svi su oni sudjelovali u izradi zakona i očito se to kao eksperiment nije pokazalo kao najbolje rješenje jer je trebalo napraviti usko specijalistički zakon koji bi bio kratak i efikasan, išlo se malo šire, s najbojim namjerama, ali nije dovelo do najboljih rezultata”, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

A za taj, kako kaže, eksperiment, ne osjeća odgovornost. Kao niti ministar koji sada nabraja probleme među kojima i imovinsko-pravne odnose za koje je u siječnju još govorio da oni nisu problem države, već građana.

I dok Vlada odbija interpelaciju zbog obnove, kada će izmjene Zakone, nije još jasno. U međuvremenu, drugi program mjera ipak je došao do Banskih dvora, iako još par minuta prije sjednice nije bilo jasno hoće li ili ne.

Taj je program najavljen još u siječnju, a izbacuje legalizaciju kao uvjet za privremenu pomoć,korigira cijene i produlje rokove za zahtjeve.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Vanja Kranic/Foto: Nikola Cutuk

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.