Dubrovnik se jučer zatresao, evo kako je to bilo 1996.

25.02.2021. 15:25:00

Dva snažna potresa pogodila su dubrovačko područje 1996 godine. 5. rujna u 22 sata i 45 minuta razorni potres jačine između sedam i osam stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici, u epicentru 5,6 stupnjeva prema Richteru pogodio je područje Stona, dubrovačkog primorja i Hercegovine. 17. rujna 1996. godine Ston i okolicu zatresao je još jedan jednako snažan potres. Materijalna šteta bila je ogromna. Sat na staroj Gradskoj vijećnici stao je točno u tom trenutku. 

U samo tri tjedna preko 200 potresa je pogodilo područje Stona, Slanog i Dubrovačkog primorja. Srušene su i oštećene kuće, srušena je crkva Sv. Vlaha, oštećen je bio i dio zidina. Serija naknadnih potresa koja je uslijedila trajala je više od dvije godine.

Pomoć se tražila, ali i stizala sa svih strana.

- Još jednom apeliram na našu javnost, tko može neka pomogne upravo u tome. Trebaju nam kontejneri i trebaju nam kamp kućice, rekao je tadašnji Dubrovačko-neretvanski župan Jure Burić.

Ukupno je bilo pogođeno 19 naselja u dubrovačkom primorju. Ljudskih žrtava, izvještavali su novinari, nije bilo, kao ni ozlijeđenih.

Hrana se tada dijelila na bonove. Razvodnik Stipe Odak, obilazio je šest sela, Ston i Klek.

- Za koliko stignete sve to obići? Jučer sam napravio 612 kilometara. Ako idem tri puta, 612 kilometara za jedno 12, 13 sati sve. Nije nitko gladan ostao? Nije nitko gladan ostao, svatko ima za jest', samo treba prijavit' koliko treba, rekao je tada razvodnik Stipe Odak.

Stonjani su tada bili okupljeni oko svojih privremenih utočišta - kontejnera i kamp kućica. U raščišćavanju naselja i prometnica pomagala je Hrvatska vojska.

- Djelatnici Državnog seizmološkog zavoda na terenu diljem županije i šire postavljaju 40-ak uređaja, akcelografa i seizmografa. Stanovništvo je bilo zbrinuto, a opskrba hranom i pitkom vodom je funkcionirala, stajalo je tadašnjim medijskim izvještajima.

Izvor: Hrt

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.