DUG DOMOVINI Svi pričaju o povratku vojnog roka: Evo u kojim slučajevima ne morate na služenje

12.02.2024. 16:34:00

Vraća nam se obavezno služenje vojnog roka. U zadnjih nekoliko godina interes za dragovoljni vojni rok drastično je pao pa odgovorni najlakše rješenje problema vide u vraćanju obaveznog služenja vojnog roka. No, kao i svugdje, postoje iznimke i razlozi zbog kojih se ta obaveza može izbjeći

I dok vladajući razmišljalju o najboljem modalitetu za ponovno punjenje vojarni obaveznim ročnicima, neki sigurno razmišljaju kako tu obavezu zaobići. U vojsku nećete ići ako se dokaže da niste sposobni za vojnu službu ili imate svjetonazorskih zapreka. Baš poput liječnika koji ne žele izvoditi pobačaje iz moralnih razloga, tako i svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo uložiti prigovor savjesti na odlazak u vojsku jer ne želi pucati iz puške i potencijalno u slučaju rata usmrtiti drugo ljudsko biće.

Pravo na prigovor savjesti jamči Ustav Republike Hrvatske koji u članku 47. kaže da je vojna obaveza i obrana zemlje dužnost svih za to sposobnih građana. Dalje se navodi da je dopušten prigovor savjesti onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih razloga nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. Te su osobe obavezne obavljati druge dužnosti propisane zakonom.

Civilno služenje

U osnovi to znači da nećete u potpunosti izbjeći obavezu prema državi ako vam je služenje vojnog roka 'gubljenje vremena' - morate u zamjenu odraditi civilni vojni rok. U prošlosti je, do suspenzije obaveznog vojnog roka 2008., civilno služenje značilo da morate pronaći neku instituciju u kojoj ćete odraditi dug prema državi. Raspon je bio širok i kretao se od pomaganja u domovima za nezbrinutu djecu i nemoćnim starcima u ustanovama za starije do kopiranja papira i kuhanja kave u mjesnoj zajednici. Recimo, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je civilno služio vojni rok u domu za nezbrinutu djecu 'braća Mažuranići' u Novom Vinodolskom.

Zakon o obrani u članku 24. navodi da zahtjev za civilnom službom može podnijeti vojni obveznik od uvođenja u vojnu evidenciju do isteka vojne obveze. Znači u svakom trenutku se nadležnima može izjaviti prigovor savjesti i zatražiti civilno služenje, bilo to od prve regrutacije u uredu za obranu ili već nakon što ste poslani na odluženje vojnog roka, ali ste shvatili da oružje nije za vas. Još konkretnije tehičke detalje oko služenja civilnog vojnog roka definira Zakon o civilnoj službi.

Posebne kategorije

Postoje i posebne kategorije građana koje mogu biti oslobođene vojnog roka. Prema pravilniku o vojnoj evidenciji vojnog roka oslobađaju se osobe koje imaju, osim hrvatskog, i drugo državljanstvo i u drugoj su zemlji regulirali pitanje vojnog roka, naturalizirani hrvatski državljani koji su također u zemlji porijekla regulirali vojni rok, policijski službenici koji su radili najmanje 12 mjeseci na tom poslu i podnijeli su zahtjev za oslobođenjem te zaređeni svećenik, đakon ili redovnik koji je podnio zahtjev da ne želi služiti vojsku.

Služenja vojnog roka oslobađa se i osoba koja je proglašena nesposobnom. Za odlazak u vojsku je potrebno proći temeljiti zdravstveni pregled na kojem će posebna zdravstvena komisija utvrditi sposobnost za služenje vojnog roka. Prilikom upućivanja na zdravstveni pregled kandidati i pripadnici Oružanih snaga obavještavaju se da su izvršitelju pregleda obvezni dostaviti:

  • potvrdu izabranog doktora medicine o ne/postojanju psihičkih, zaraznih i kroničnih bolesti,
  • raspoloživu medicinsku i nemedicinsku dokumentaciju,
  • rješenje o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja – invaliditeta, s pripadajućim nalazom i mišljenjem.

Ako su zdravstveni problemi lakše prirode, ali ipak dovoljno veliki da ne možete služiti vojni rok, onda ste izvukli jack-pot, jasno ako ste od onih kojima se u vojsku baš ne ide ili ako ste prebrižni roditelj koji se veseli što mu dijete neće u vojnike. I brojni hrvatski političari nisu služili vojni rok zbog zdravstvenih problema, hrvatski premijer Andrej Plenković ima urođenu anemiju, Davor Bernardić bivši šef SDP-a vojsku je kao i predsjednik Mosta Božo Petrov propustio zbog lošeg vida.

Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu određeno je jesu li vaše zdravstvene tegobe razlog zašto ne možete ići u vojsku. Unutar Pravilnika se nalazi i popis bolesti i srodnih zdravstvenih problema zbog kojih možete biti proglašeni nesposobnim za vojsku. Ispisnice iz vojske nikad se nisu lako dijelile i uobičajeno je bilo da čak i zbog teških zdravstvenih problema dobijete samo odgodu služenja dok vam se zdravstveno stanje ne popravi.

Izvor: tportal/Foto: fah

Izvorni autor: Ante Srzić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.