Dužnici dobivaju predah: Od ovrha će biti zaštićene i plaće i mirovine

25.04.2020. 10:11:00

Nakon što je donesen zakon kojim je propisan zastoj ovrha na novčanim sredstvima koje provodi Fina, Vlada RH je na sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Kako su nam kazali u kabinetu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, taj prijedlog zakona kao ključnu mjeru predviđa zastajanje s postupanjem u ovršnim postupcima i s provedbom sudskih ovrha, zastoj provedbe ovrhe na plaći i drugim stalnim primanjima. Zakon se donosi po hitnom postupku.

Lakši život

Time će se olakšati život - barem na tri mjeseca s mogućnošću produženja za još tri mjeseca - i ljudima kojima se ovrhe provode na mirovinama i plaćama.

Jer mnogi su se pitali što će biti s tim ljudima s obzirom na to da su u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Fina sadržani svi dugovi za koje se provodi ovrha na novčanim sredstvima po računima ovršenika u bankama.

Ali kako se ovrhe provode, osim preko Fine, još i preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i poslodavaca, pokretanjem ovrha na mirovinama i plaćama, prema Vladi se upućivani zahtjevi da se pomogne i ljudima kojima se ovršuju plaće i mirovine, a kojih je također nemali broj.

Kako smo doznali u HZMO-u, u ovom trenutku provodi se ovrha na mirovinama 21.136 umirovljenika, ukupnog iznosa 2.828.651 kuna. Pitanje je još koliko je onih kojima se plaće ovršuju preko poslodavaca.

– Nove mjere kojima će se omogućiti da i ostatak blokiranih građana koji nije bio obuhvaćen prvim antiovršnim mjerama bude zaštićen od ovrha, rezultat su između ostaloga i konstantnih pozivanja stranke Snaga da se taj problem riješi – kazao nam je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage koji je često istupao po ovom pitanju.

– Ono što ipak nedostaje u prijedlogu, a što ću predložiti da se doda u zakon, jesu sankcije za nepoštovanje zakona za poslodavce i HZMO, kako za pravne osobe tako i za odgovorne osobe u pravnim osobama.

Pomoć ranjivima

U svakome slučaju, zadovoljan sam da je ta mjera konačno na dnevnom redu i da će time u svibnju, lipnju i srpnju, a možda i nakon toga u sljedeća tri mjeseca, svi biti zaštićeni od ovrha i svima će biti omogućeno raspolaganje punim primanjima, uz izuzetke koji su opravdani – istaknuo je Aleksić.

U Ministarstvu pravosuđa, kazali su nam, kako je u okolnostima nastalim zbog pojave koronavirusa to ministarstvo poduzelo i poduzima sve što je u njegovoj nadležnosti da se osigura pomoć ranjivim skupinama društva.

Izdane su preporuke pravosudnom sustavu da se odgode svi postupci koji se odnose na ovrhe, a posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine.

Nakon tih preporuka i Javnobilježnička komora dala je uputu javnim bilježnicima da se ovršni predmeti uredno zaprimaju i izdavaju rješenja o ovrsi, ali da se ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa.

Naplata uzdržavanja

 

Iznimno, provodit će se ovršni postupci radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine i ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Ljubica Vuko

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.