Dva Hrvata i Srbin uhvaćeni u krijumčarenju migranata

29.01.2020. 14:52:00

Protiv krijumčara policija će podnijeti kaznene prijave, a migranti su već boravili u Hrvatskoj u statusu tražitelja međunarodne zaštite, pa su vraćeni u prihvatilište koje su samovoljno napustili

Delnička policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim hrvatskim državljaninom, 61-godišnjim državljaninom Srbije i maloljetnikom iz Hrvatske zbog počinjenja kaznenog djela organiziranog kriminala.

Naime, 27. siječnja oko 15 sati na delničkom području zaustavljeno je osobno vozilo zagrebačkih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao mlađi hrvatski državljanin bez vozačke dozvole. U vozilu je mladić prevozio pet državljana Iraka, te državljanku Indije. 

Istog dana na području druge policijske uprave zaustavljeno je i osobno vozilo srpskih registracijskih oznaka, a u kojem su se nalazili hrvatski i srpski državljanin, kao prethodnica vozilu zaustavljenom na delničkom području. Sva trojica privedena su u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje.

Utvrđeno je kako su radi stjecanja protupravne imovinske koristi, nezakonito prevozeći strane državljane, i to u namjeri da im omoguće da nezakonito prijeđu državnu granicu Republike Hrvatske radi odlaska u druge zemlje Europske unije, počinili kazneno djelo "Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravaka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma". Stariji dvojac kazneno je prijavljen i predan pritvorskom nadzorniku, dok će maloljetniku se obzirom na dob postupak voditi po drugim kriterijima.

Što se migranata tiče, policija je utvrdila kako su državljani Iraka u Hrvatskoj boravili u statusu tražitelja međunarodne zaštite, pa su vraćeni u prihvatilište koje su samovoljno napustili. Uz to isti su već i ranije bili zatečeni i spriječeni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

Za državljanku Indije utvrđeno je pak da u Hrvatskoj boravi kao turistikinja, te da nije namjeravala nezakonito prijeći državnu granicu.

Izvor: 24sata/ Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Izvorni autor: Ivan Grgat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.