Dva tjedna prošla su od igrokaza na brzoj cesti, ništa se ne događa pa smo pitali Hrvatske ceste što se čeka, evo što kažu

11.11.2022. 11:23:00

Pripremni radovi na projektima, većim dijelom, se ne odnose na fizičke radove na samom gradilištu, već na nužnu pripremu kao preduvjet početka građevinskih radova, kažu iz HC-a

 

Točno 15 dana prošlo je otkako je premijer Andrej Plenković, u pratnji brojnih ministara i lokalnih političara, svratio na krak brze ceste kod Križevaca i prisustvovao uvođenju izvođača u posao nastavka gradnje prometnice prema Kloštru Vojakovačkom. Rekao je tada da je to veliki korak za našu županiju koji se dugo čekao i poručio izvođaču, odnosno predstavniku Kamgrada, nemojte da sada stane!

Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, rekao mu je da ne brine, da je sve sređeno i da će krak dug 7,5 kilometara biti gotov u roku od 30 mjeseci, a svemu tome svjedočio je i prometni ministar Oleg Butković. Štoviše, ministar je nakon inzistiranja nas novinara na točnom početku radova, pomalo posprdno odgovorio da radovi počinju sutradan u 11.03 sati, što je, naravno, bila neslana šala prema Podravcima.

Znalo se te srijede da radovi neće početi u četvrtak u 11.03, no svi mi nadali smo se da će se nešto vidljivo početi događati dva tjedna kasnije. Nažalost, prevarili smo se. Na mjestu gdje je tada bila gužva, sada je pustoš i nema nikakvih naznaka radova. Ponukani time, jučer smo poslali upit Hrvatskim cestama što se događa, zašto nema radnika, odnosno radova i je li to sve samo bio igrokaz onih koji, inače, ne bi trebali cirkusirati. Istog dana došao nam je i odgovor od glasnogovornice HC-a Tamare Đurijanček.

Radovi na sjeći drva počinju uskoro

– Od dana uvođenja u posao započeo je teći ugovorni rok koji je za izvođača radova obvezujući sukladno potpisanom Ugovoru. Na istome je da organizira dinamiku radova sukladno roku, a u skladu s ugovornim obvezama i dinamičkim planom kojeg su dužni predati unutar 30 dana od uvođenja u posao – napisala je uvodno.

Pojasnila je da se u ovom trenutku, baš kao što je to slučaj na svim projektima, a posebice na onima velike financijske vrijednosti i zahtjevnosti, traju pripremni radovi koji podrazumijevaju izradu dinamičkog plana, provedbu proceduralnih stavaka, ishođenja potrebnih akata, mobilizaciju strojeva, radova geodezije i slično. 

– Nastavno na navedeno, informirali bismo vas kako izvođač planira u najkraćem mogućem roku započeti s radovima na sječi drveća, a što će biti prva vidljiva aktivnost na gradilištu. Ponavljamo kako su radovi započeli uvođenjem u posao, međutim pripremni radovi na projektima, većim dijelom, se ne odnose na fizičke radove na samom gradilištu, već na nužnu pripremu kao preduvjet početka građevinskih radova – zaključili su iz HC-a.

Dakle, prema njihovim riječima, prvi radovi samo što nisu počeli, no oni će se odvijati daleko od očiju javnosti. Sukladno tome, radnim strojevima na kraju kraka u Križevcima možemo se nadati tek iduće godine. Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

 

Izvor: epoha.com.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Vedran Tkalec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.