“Dvije godine nakon potresa nismo u stanju potrošiti novac koji je na računu”

15.09.2021. 19:40:00

Gost Newsrooma bio je predsjednik Odbora za europske poslove te član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je u Europskom parlamentu govor o stanju Unije. Fokus govora bio je na borbi protiv koronavirusa.

Jesu li se u pandemiji zemlje članice približile ili su razlike sve vidljivije?

“Rekao bih da je pandemija pokazala koliko naša Unija još ima nedostataka, nedorečenih stvari pa i koliko nesolidarnosti još ima i na čemu trebamo raditi u budućnosti. Ne radi se samo o pandemiji, nego o brojnim problemima koji su pred EU-om. Pandemija je razotkrila koliko je Unija bila uspješna, ja bih rekao da i nije previše. Pred nama je na nešto naučimo i Uniju učinimo boljom”, rekao je Domagoj Hajduković.

Komentirajući povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti Hajduković je naglasio da te novce treba “zaraditi”:

“Nažalost dvije godine nakon potresa u Zagrebu i skoro godinu nakon potresa na Baniji još nismo u stanju staviti u pogon novac na raspolaganju. Novac je na računu, moramo ga potrošiti. Zato sam bio skeptik što smo dobili znatna sredstva. Ona nisu naša, moramo ih zaraditi u smislu projekata i vizije kako ih potrošiti.

Stvar oporbe je ukazivati na moguće propuste i tjerati Vladu da bude bolja. Bruxselles je prihvatio da smo se odredili za neke stvari, a na nama je odrediti dugoročne interese. U Nacionalnom planu oporaka vidimo puno betona i čelika – stvara li to dodanu vrijednost, nova radna mjesta… Bojim se da ne.”

Cilj Vlade je uvođenje eura, vodi li se kvalitetna rasprava o tome? “Mislim da nije pitanje želimo li eurozonu, želimo, samo je pitanje kad i kako”, rekao je Hajduković i dodsao: “Na to odgovor nismo dobili. Treba razmišljati dugoročno. U Njemačkoj su cijene divljale, a u Slovačkoj nisu. Opet je stvar kako. Nisam čuo odgovore na pitanje je li to u interesu našeg gospodarstva.”

Bez dugoročne vizije neće biti dobrih rezultata, naglasio je.

“Poslovnik je pisao Grbin, a sad ga želi zaobići”

Komentirajući situaciju u SDP-u na pitanje što se dogodilo na jučerašnjoj sjednici Kluba, rekao je:

“Kad ste dio Kluba, igrate po njegovim pravilima. Poslovnik Kluba je pisao Peđa Grbin, a sad ga želi zaobići ili drugačije tumačiti kako mu odgovara. Kolege se osjećaju članovima Kluba, a većina je htjela raščistiti tu situaciju.”

Kolega Arsen Bauk rekao je da se pokaže ta druga većina, da pokušaju smjeniti šefa Kluba, no Hajduković kaže:

“Nije stvar smjenjivanja nego poštovanje procedura. Ako imamo pravila, moraju se znati. Ako većina želi staviti točku na tu temu, to je trebao napraviti. Nitko ne radi ništa protiv predsjednika, on ima potporu, ali mora poštovati pravila.”

Izvor: n1/ Foto: Pixell

Izvorni autor: N1 Hrvatska/Foto: Borna Filic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.