Dvostruka mjerila: Zašto su simboli HOS-a zabranjeni, a komunistički simboli tolerirani?

10.07.2024. 10:58:00

U Hrvatskoj se posljednjih godina intenzivno raspravlja o simbolima totalitarnih režima, osobito kada je riječ o komunističkim obilježjima naspram simbola HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga). Dok se komunistički simboli često toleriraju, simboli HOS-a nailaze na osudu i zabrane, što izaziva nezadovoljstvo među dijelom hrvatske javnosti. Važno je razmotriti povijesni i pravni kontekst kako bismo bolje razumjeli ovu problematiku.

Rezolucije EU i hrvatski zakoni

Rezolucija Vijeća EU br. 1481, kao i druge rezolucije i deklaracije, jasno osuđuju zločine počinjene tijekom totalitarnih režima, uključujući komunističke. Hrvatski sabor je također usvojio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka 1945.-1990., čime je jasno iskazao stav prema tom dijelu povijesti. Ipak, u praksi se često tolerira isticanje komunističkih simbola, dok se s druge strane rigorozno postupa prema simbolima HOS-a.

HOS u Domovinskom ratu

Hrvatske obrambene snage (HOS) bile su legitimna oružana postrojba koja je dala izniman doprinos u Domovinskom ratu. HOS-ovci su se borili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a mnogi su dali svoje živote u toj borbi. Njihova hrabrost i odlučnost ključni su dio hrvatske povijesti, a njihova postrojba uvrštena je u Zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, što potvrđuje njihov značaj.

Kontroverze oko simbola HOS-a

Simboli HOS-a, poput zastave i grba, te pokliča "Za dom spremni", često se povezuju s ustaškim pokretom, što izaziva kontroverze. Ipak, važno je napomenuti da HOS-ov grb nema slovo "U" koje je karakteristično za ustaški grb, a njihov poklič se razlikuje od ustaškog pokliča "Za dom spremni Poglavniče". Isticanje tih simbola odobreno je od strane Ministarstva uprave, no unatoč tome, često se susreću s osudama i zabranama.

Pozitivna uloga HOS-a

HOS je neizostavan dio hrvatske povijesti i Domovinskog rata. Njihova žrtva i doprinos ne smiju se zaboraviti niti zanemariti. Upravo su pripadnici HOS-a pokazali iznimnu hrabrost i odanost domovini, što je omogućilo stvaranje neovisne Hrvatske. Negiranje njihove uloge nepravda je prema svim braniteljima koji su dali svoj život za slobodu.

Negativno naslijeđe komunizma

Nasuprot tome, komunistički režim u Hrvatskoj ostavio je duboke rane. Mnogi su stradali zbog političkih progona, a društvo je bilo obilježeno represijom i nedostatkom osnovnih ljudskih prava. Komunistički simboli stoga predstavljaju mračno razdoblje hrvatske povijesti koje ne smijemo zaboraviti, ali ni glorificirati.

Postupanje policije prema simbolima

Policijsko postupanje prema isticanju simbola totalitarnih režima u Hrvatskoj često se doživljava kao neujednačeno. Dok se prema komunističkim simbolima često postupa s tolerancijom, isticanje simbola HOS-a često rezultira policijskom intervencijom. Primjeri uključuju privođenja i sankcioniranje osoba koje ističu HOS-ove simbole tijekom javnih događaja, dok se isticanje komunističkih simbola često ne sankcionira ili se prema njima postupa s većom dozom tolerancije.

Ovakvo postupanje policije dodatno doprinosi osjećaju nepravde i dvostrukih mjerila u društvu. Zakon bi trebao biti primjenjivan dosljedno, bez obzira na povijesni ili ideološki kontekst, kako bi se osiguralo poštivanje svih građana i njihovih prava.

U kontekstu hrvatske povijesti i borbe za slobodu, simboli HOS-a trebaju biti prepoznati kao pozitivni, jer predstavljaju borbu za neovisnost i žrtvu koja je omogućila stvaranje slobodne Hrvatske. S druge strane, komunistički simboli podsjećaju na režim koji je nanio mnogo patnje. Jasno razgraničenje između tih simbola i dosljedna primjena zakona i rezolucija važni su za izgradnju pravednog društva koje poštuje svoju povijest, ali i uči iz nje.

Dosljedno i pravedno postupanje policije prema svim simbolima totalitarnih režima ključ je za izgradnju društva koje poštuje zakone i prava svih svojih građana. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.