Ekonomisti pozdravili Vladine mjere za spas, ali upozoravaju: Manji PDV ne znači niže cijene

16.02.2022. 15:27:00

Vlada je predstavila paket mjera u borbi protiv sveopćih poskupljenja. Paket je vrijedan 4,8 milijardi kuna, a sastoji se od poreznih olakšica, direktnih potpora gospodarstvu i građanima te jednokratnih naknada umirovljenicima. Ekonomisti pozdravljaju Vladine mjere, no mnogi se s pravom pitaju hoće li one pogoditi metu

Meta je inflacija, strelovit rast cijena energenata i sve viši troškovi hrane koji pogađaju socijalno najugroženije slojeve društva.

Na sam spomen inflacije mnogima je prva asocijacija Hrvatska narodna banka (HNB). Uloga središnje banke je osiguravanje stabilnosti bankarskog sustava, stabilnosti tečaja i stabilnosti cijena. No ono što piše u ekonomskim udžbenicima ne prenosi se uvijek vjerno u realni sektor, pa je po tko zna koji put u Hrvatskoj borbu s inflacijom preuzela Vlada, tj. fiskalna politika.

  •  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Jedna od ključnih mjera je smanjenje PDV-a, što na plin, što na struju, što na hranu i ostale potrepštine. Kao što je otprije poznato, niži PDV ne dovodi do pada cijena jer trgovcima otvara prostor za podizanje marži. Ekonomist Damir Novotny za tportal kaže kako ne očekuje da će se spuštanjem PDV-a na hranu s 13 na pet posto postići puno niti da će se to osjetno odraziti na cijenu namirnica:

'Za to ne treba optuživati trgovce. Cijena svinjskog mesa, koje se najviše konzumira, već je sad na jako niskim razinama. A da na ribu ukinete PDV u potpunosti, njezina cijena bi i dalje bila ista', kaže Novotny.

Damir Novotny

Damir Novotny

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na istom je tragu i porezni stručnjak i ekonomist Danko Sučević te je za tjednik Lider poručio:

'Teorija i praksa i u Hrvatskoj i u drugim zemljama nepobitno pokazuje da smanjenje PDV-a nikada ne dovodi do smanjenja cijena. Naprimjer, od 2017. snižena se stopa primjenjuje na dječje sjedalice za automobile, urne, ljesove, sadnice, sjemenje, a od 2019. na dječje pelene, žive životinje, meso, ribu, jaja… Jeste li primijetili da je cijena navedenih proizvoda pala za desetak posto? Ili ste primijetili da su se cijene smještaja snizile otkada se primjenjuje niža stopa?'

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, misli drugačije te navodi da je smanjenje PDV-a na hranu dobar korak. Po njemu je u veći problem to što građani ne kupuju domaću robu:

'Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu dobar je način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača. Ova mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima, zbog čega još jednom apeliramo na njih da prilikom kupnje hrane još snažnije vode brigu da kupuju domaće proizvode jer se tako može održati razina gospodarske aktivnosti. Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika.'

Mladen Jakopović, HPK

Mladen Jakopović, HPK

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić/PIXSELL

Mišljenje da su mjere dobre za građane, a za gospodarstvo ne znače 'ništa', iznio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zlatko Puntijar.

'Smanjenje PDV-a nama gospodarstvenicima ništa ne znači jer je to prolazna stavka. Nama je bitna glavna cijena. Mogu čestitati Vladi i mislim da su prilično dobre mjere donijeli za građanstvo i to je dosta ozbiljno. Što se tiče gospodarstva, te mjere su apsolutno ništa. To je zanemarivo, kap u moru koja ne može ništa pomoći gospodarstvu', rekao je za N1 televiziju.

Mladen Novosel i Krešimir Sever

Mladen Novosel i Krešimir Sever

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

SEVER I NOVOSEL

Sindikalisti zadovoljni, ali skeptični oko jedne 'kvake'

Sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever ocijenili su u srijedu da su Vladine mjere za ublažavanje troškova poskupljenja energenata sveobuhvatne i rezultirat će blažim udarom na novčanike građana, umirovljenika, socijalno ugroženih te poduzetnika i gospodarstva.

'Mjere su sveobuhvatne, kao što su sindikati tražili, i predviđaju pomoć socijalno najugroženijim građanima i poduzetnicima, odnosno gospodarstvu. U najvećem dijelu financijske mjere idu kroz smanjenje PDV-a, poreznog rasterećenja na struju, plin i neke prehrambene proizvode', izjavio je Novosel Hini. Upozorava da u cijeloj priči postoji i jedna 'kvaka' jer je sve prepušteno 'dobroj vjeri' proizvođača koji su podizali cijene da će oni eventualno neke od njih spustiti, odnosno da ih više neće podizati. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži da će mjere svakako uštedjeti novac građanima, umirovljenicima i poduzetnicima. 'Sve bi to skupa trebalo rezultirati puno blažim udarom od onoga kojega smo se pribojavali, koji se dogodio u velikom dijelu europskih zemalja krajem prošle godine', rekao je Sever.

Novotny poručuje tportalu da se inflacija ne bi trebala rješavati fiskalnom, već monetarnom politikom:

'Socijalni transferi su jednokratna pomoć građanima koja neće zaustaviti inflaciju. Smanjenje PDV-a na plin i struju pomoći će manje imućnima, ali time će se okoristiti i oni kojima nije problem platiti energent, a uz to ga nesavjesno troše. Aktualnu energetsku krizu moramo uzeti kao ozbiljno upozorenje da je vrijeme da razmislimo o dugoročnoj energetskoj strategiji zemlje.'

Udruga Glas poduzetnika (UGP) kaže kako poduzetnici već osjećaju val poskupljenja jer plaćaju pa i tri puta veću cijenu plina, a praktički je poskupjelo sve - od hrane, građevinskog materijala, pa do cijene rada. UGP traži istu tarifu za sve jer je naš jedini izlaz razvoj poduzetništva i to prvenstveno malog i srednjeg, uz jake i jasne reforme koje UGP zaziva od prvog dana.

'Podržavamo mjere, no smatramo da se s istima kasni i da su nažalost uvijek i samo vatrogasne, ono što tražimo su ključne reforme kako bismo kao društvo napravili iskorak. Držimo i da su nam potrebni novi modeli energetske politike za građanstvo i za poduzetnike, što znači ujednačavanje cijene za jedne i druge. Zašto bi poduzetnici uvijek trebali nositi sav teret društva? Želimo napokon i tu temu staviti na stol', izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Nikola Sučec / Luka Filipović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.