Ekstremne temperature pogodile Hrvatsku: Toplinski val tek se pojačava, najgori dani tek dolaze

10.07.2024. 09:28:00

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje o ekstremno visokim temperaturama koje se očekuju u narednim danima. Preporuča se zaštita sebe, djece i starijih osoba, te postupanje prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama.

Toplinski val koji trenutno zahvaća Hrvatsku donosi izrazito neugodne uvjete, a dežurne službe upozoravaju na moguće zdravstvene probleme. Prema današnjoj prognozi DHMZ-a, očekuje se pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme. U unutrašnjosti će poslijepodne doći do razvoja oblaka, lokalno uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, posebno u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar će biti slab, ponegdje umjeren istočni, dok će na Jadranu prevladavati sjeverozapadni i jugozapadni vjetrovi, uz burin u jutarnjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 32 i 37 °C.

Crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno, proglašen je za područja Zagreba, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika. Upozorenje DHMZ-a glasi: "Toplinski val! Maksimalna temperatura > 35 °C; Minimalna temperatura > 22 °C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama."

Foto: DHMZ

Područja Osijeka, Karlovca i Gospića su pod narančastim meteoalarmom, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. "Toplinski val! Maksimalna temperatura > 35 °C; Minimalna temperatura > 21 °C". Iz DHMZ-a upozoravaju da budite spremni na pojavu zdravstvenih rizika zbog vrućine i visokih temperatura, posebno kod osjetljive populacije, kao što su stariji i djeca.

Najviša jutarnja temperatura zabilježena je u Senju gdje je u 6 sati iznosila 30,1 °C, dok je u Dubrovniku bilo 29,9 °C.

Vrijeme u četvrtak

Toplinski val nastavlja se i u četvrtak. Očekuje se pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme u većini krajeva. U unutrašnjosti neće biti posve stabilno, lokalno su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom, posebice na sjeverozapadu zemlje, u Gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, dok će na Jadranu prevladavati sjeverozapadni i jugozapadni vjetrovi. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 18 do 23 °C, a na Jadranu između 24 i 28 °C. Najviša dnevna temperatura bit će od 33 do 38 °C.

Veći dio zemlje sutra će biti pod crvenim meteoalarmom, uključujući područja Osijeka, Zagreba, Karlovca, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika, dok će Gospić biti pod narančastim meteoalarmom.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će i dalje rasti. U utorak se na istoku Hrvatske očekuju temperature od 40 °C, a norveška stranica Yr.no predviđa više od 40 °C u Osijeku.

Foto: Yr.no

Izvor: Večernji.hr

Izvor: Večernji.hr/Foto:Ilustracija/vrijeme/vrućine/toplinski val

Izvorni autor: PDN/Večernji.hr/DHMZ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.