Elita sjevernokorejske vojske navodno dolazi u Ukrajinu: Upitno je za što je sve sposobna

22.10.2024. 08:42:00

Sve su glasniji izvještaji o mogućem ulasku sjevernokorejskih vojnika u rat u Ukrajini na strani Rusije. Procjenjuje se da bi do 10.000 elitnih vojnika iz Pjongjanga moglo uskoro pojačati ruske snage, čime bi se otvorila nova faza sukoba i podignula razina zabrinutosti za sigurnost i stabilnost u regiji

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te južnokorejske obavještajne službe (NIS), Sjeverna Koreja sprema značajan vojni kontingent, uključujući specijalne operativne snage (SOF), kako bi podržala Moskvu u sve težoj borbi na istočnom frontu Ukrajine. Ukrajinski obavještajci predviđaju da će do 2.600 vojnika biti raspoređeno u regiju Kursk do 1. studenog, dok je već 1.500 sjevernokorejskih vojnika stiglo u rusku luku Vladivostok.

Dolazak vojnika iz sjene

Sjevernokorejske specijalne operativne snage, poznate po svojoj tajnovitosti, već su počele pristizati u Rusiju, što potvrđuju snimke objavljene prošloga tjedna. Na snimkama se vidi kako vojnici preuzimaju vojnu opremu u dugim redovima u ruskim bazama na krajnjem istoku zemlje. NIS izvještava kako su ti vojnici već opremljeni ruskim uniformama, oružjem te lažnim identifikacijskim dokumentima, što je očiti pokušaj prikrivanja njihovog pravog podrijetla.

tportal
Foto: Nexta.tv

Analitičari procjenjuju da su vojnici izabrani iz redova sjevernokorejskog SOF-a, jedinice koja broji oko 200.000 pripadnika. Iako je njihova obuka intenzivna, a lojalnost prema režimu Kim Jong-una neupitna, njihova oprema i tehnologija zaostaju za standardima specijalnih jedinica NATO-a ili Rusije. Zapadne obavještajne službe i vojni stručnjaci stoga sumnjaju u njihovu sposobnost prilagodbe dinamičnom bojištu u Ukrajini, gdje ne govore jezik niti razumiju taktičke metode ruskih snaga.

Prijetnja daljnjoj eskalaciji
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiga upozorio je kako prisutnost sjevernokorejskih vojnika predstavlja "ogromnu prijetnju daljnjoj eskalaciji". Iako je uloga tih snaga na bojištu još uvijek nejasna, njihovo prisustvo dodatno komplicira sukob koji je već prerastao u rat iscrpljivanja na istočnom frontu. Pitanje koje ostaje bez odgovora jest: kako će se sjevernokorejske snage, koje nemaju iskustva u ovakvim sukobima i ne govore ruski, integrirati u rusku vojsku?

Specijalne operativne snage Sjeverne Koreje poznate su po tome što djeluju u najopasnijim i najosjetljivijim situacijama za režim Kim Jong-una, ali njihova sposobnost da donesu promjenu na ukrajinskom ratištu je upitna. Ove su snage najpoznatije po neuspjelom pokušaju napada na Plavu kuću, južnokorejsku predsjedničku rezidenciju, 1968. godine, kada su 29 od 31 operativca izgubila živote.

Uspoređujući ih s elitnim jedinicama kao što su britanski SAS ili američka Delta Force, stručnjaci poput Ahmeda Hassana, izvršnog direktora tvrtke Grey Dynamics, tvrde da sjevernokorejske snage jednostavno nemaju jednak standard specijalnih operacija. Prema njegovim riječima, dok bi NATO snage bile ocijenjene najvišom ocjenom deset, sjevernokorejske snage bile bi ocijenjene tek s pet. Drugim riječima, ono što Sjeverna Koreja smatra specijalnim operacijama, za ostatak svijeta je često uobičajena vojna taktika.

Kineski utjecaj i rusko-sjevernokorejska suradnja

Dok se sjevernokorejske snage pripremaju za Ukrajinu, mnogi se pitaju o ulozi Kine, najvećeg saveznika Sjeverne Koreje, u ovoj situaciji. Kina povijesno koristi Sjevernu Koreju kao tampon zonu između sebe i Južne Koreje, saveznice SAD-a. Povjesničar i analitičar ruske kulture Ian Garner napominje da Kina trenutno nije pretjerano zabrinuta zbog sjevernokorejske podrške Rusiji. No, povijesno gledano, Peking se protivio bilo kakvim potezima Pjongjanga koji bi mogli destabilizirati kineske vanjskopolitičke interese, osobito u trgovini sa Zapadom.

"Ako Kina kaže ne konačnom raspoređivanju trupa, to se neće dogoditi", rekao je Garner za The Telegraph. Dodaje kako Rusija nema puno toga za ponuditi Sjevernoj Koreji u usporedbi s onim što Kina nudi, što znači da bi sjevernokorejski vojnici mogli biti povučeni s bojišta ako Peking odluči intervenirati.

Upitna valjanost izvještaja?

Iako južnokorejska obavještajna služba tvrdi da je raspoređivanje sjevernokorejskih specijalnih snaga u Ukrajinu neizbježno, neki stručnjaci savjetuju oprez. Profesorica Hazel Smith, vodeća stručnjakinja za Sjevernu Koreju s britanskog sveučilišta SOAS, upozorila je da su neka ranija južnokorejska obavještajna izvješća bila "spektakularno pogrešna". Ona smatra da, iako je moguće da Pjongjang šalje specijalne snage zbog njihove lojalnosti režimu, istočni front Ukrajine trenutno je poprište rata iscrpljivanja, gdje bi uloga specijalnih operativnih vojnika mogla biti ograničena.

Pitanje koje ostaje otvoreno jest koliko će se sjevernokorejski vojnici moći prilagoditi izazovima na bojištu i koliko će njihove snage doista utjecati na tijek rata. Bruce W. Bennett, analitičar RAND korporacije, smatra da bi Zapad trebao započeti informacijske kampanje s ciljem uvjeravanja sjevernokorejskih vojnika da prebjegnu na stranu Ukrajine. Prema njegovim riječima, vijesti o smrti šest sjevernokorejskih časnika u okupiranim područjima Ukrajine već su uznemirile njihove obitelji u Pjongjangu, što bi moglo potaknuti dodatne prelaske.

Izvor: tportal/Foto: AFP

Izvorni autor: L. Filipović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.