ELITNE ‘ŠEPURINE’ BILE SU PONOS! Središte za obuku sada je devastirano: ‘Nemaju perspektivu’

17.04.2023. 19:00:00

Na današnji dan 17. travnja 1994. ustrojeno je Središte za obuku gardijskog desantnog pješaštva Damir Tomljanović Gavran u Šepurinama.

“U operaciji Maslenica Hrvatska vojska iskazala je niz kvaliteta, ali su uočeni i određeni nedostaci. Stoga je general Ante Gotovina inicirao osnivanje obučnog središta”, izjavio je povjesničar Tomislav Šulj.

Zapovjednik i glavni instruktor kampa za obuku bio je Werner Ilić, a u organizaciji i provedbi obuke imao je stručnu pomoć profesionalaca, iskusnih instruktora iz Francuske vojske. Kandidati koji su 17. travnja 1994. prošli ulazna testiranja, već sljedećeg dana započeli su s obukom za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva, da bi se potom u lipnju provela i prva temeljna obuka vojnih padobranaca. U srpnju 1994. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman službeno je otvorio Središte.

Ugasili elitno središte za obuku?
Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

“Temeljna dočasnička obuka za zapovjednika desetine-voda, iako najvažnija, bila je samo jedna od brojnih koje su se provodile. Osim toga pripadnici gardijskih i specijalnih postrojbi HV-a i HVO-a pripremani su za izvršavanje specijalnih zadaća u sklopu temeljne i specijalističke obuke. Također, provodili su se i razni tečajevi, te stažiranja za nove instruktore u obučnom središtu, kao i u matičnim postrojbama. Do kraja Domovinskog rata kroz centar u Šepurinama prošlo je više stotina vojnika, dočasnika i časnika koji su stečeno znanje uspješno iskoristili u ratnim akcijama.”

Nažalost, premda je duh borbenih vođa koji je začet i izgrađen u Šepurinama bio jedan od presudnih čimbenika za munjevitu pobjedu u veličanstvenoj operaciji “Oluja”, već 2000. Šepurine se gase. U periodu posvemašnje devastacije HV-a i vrijednosti Domovinskog rata jednostavno su proglašene neperspektivnima, a centar je danas potpuno devastiran. Uz zapovjednika Wernera Ilića (na naslovnoj slici desno) velik obol u razvoju Šepurina dao je kao instruktor strani dragovoljac Martin Cruickshank (lijevo), podsjeća stranica Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.