EMBARGO U HDZ-u totalno pobjesnili. Milanović i drugi put Kundidu ne dopušta dolazak u Sabor

19.10.2024. 08:25:00

U utorak na plenarnoj sjednici Sabora će se o ovoj temi raspravljati bez prethodnog očitovanja načelnika Glavnog stožera

Načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid neće biti prisutan ni na nastavku sjednice saborskog Odbora za obranu, koji je HDZ inicirao za ponedjeljak isključivo zato kako bi on osobno potvrdio zastupnicima i javnosti da hrvatski časnici u sklopu NATO aktivnosti NSATU ne bi išli u Ukrajinu nego u Njemačku.

Već jučer je Kundid obavijestio predsjednika Odbora za obranu Arsena Bauka (SDP) da se zbog zapovijedi predsjednika Zorana Milanovića nije u mogućnosti odazvati na poziv koji mu je on uputio na zahtjev zastupnika vladajuće koalicije. U srijedu je, kako je tada otkrio ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera 15 minuta prije početka sjednice Odbora za obranu dobio Milanovićevu zapovijed da dođe u Ured predsjednika.

Ovaj put je, dakle, predsjednik reagirao čim je doznao da bi se Kundid u petak trebao pojaviti u Saboru u izaslanstvu ministra Anušića, kao predlagatelja odluke o pridruživanju Hrvatske NSATU-u, koju Milanović nije odobrio. Tako će se, po svemu sudeći, u utorak na plenarnoj sjednici Sabora raspravljati o ovoj temi bez prethodnog očitovanja načelnika Glavnog stožera, koje i nije predviđeno Poslovnikom. Zasad nije jasno što će se zbivati na nastavku sjednice Odbora za obranu, za dnevni red koje su predviđeni prijedlozi svih 13 odluka o participiranju Hrvatske u vojnim misijama izvan državnih granica. Anušić je prvo izjavio da će on doći u ponedjeljak u Sabor, ali nešto kasnije je na sjednici Odbora za vanjsku politiku, koju je HDZ organizirao kako bi kritizirao Milanovićevu politiku koju smatra proruskom, rekao je da se u njegovoj stranci moraju konzultirati jer »pitanje je je li moguće više ovako raditi«. Njegov kolega Andro Krstulović Opara, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, dodao je da »nema smisla sudjelovati u nekoj formi ako je ona u u startu razbijena«.

 

Javna potvrda

U Vladi i HDZ-u procjenjuju da bi Kundidova javna potvrda da pripadnici Oružanih snaga sigurno neće ići u Ukrajinu imala veliku političku važnost i stoga su jučer bili ogorčeni jer je Milanović ponovo stavio embargo na dolazak načelnika Glavnog stožera na sjednicu Odbora za obranu.

– Predsjednik Zoran Milanović opet je zabranio načelniku Glavnog stožera da dođe na sjednicu Odbora za obranu. Molim vas da odete na Pantovčak i pitate kuhara ove kuhinje, koji je sve ovo zakuhao, dokle će se ovako ponašati. Sačekajte ga gore, neka izađe iz vile, neka ne šalje poruke preko Facebooka. Neka kaže zbog čega maltretira i, kao netko tko nije bio ni dana u Domovinskom ratu, mobingira čovjeka koji je heroj Domovinskog rata, čovjeka kojeg je on predložio da bude načelnik. To znači da zlostavlja kompletne Oružane snage i sprječava ih u njihovim dužnostima. Ovo što se sad događa je udar na institucije hrvatske države, na temelje hrvatske države. Ovo je klasična zloupotreba položaja i pozicije koju uživa Zoran Milanović, uzrujano je izjavio ministar Anušić dolazeći na sjednicu Odbora za vanjsku politiku. 

Za razliku od njega, predsjednik Odbora za obranu Bauk bio je miran dok je novinarima pričao novosti o sada već famoznoj sjednici, koja je na traženje HDZ-ove većine u ponedjeljak s 11 pomaknuta na 13 i 30 sati.

– Dobio sam pismo načelnika Glavnog stožera u kojem me izvještava da, sukladno dobivenoj zapovijedi koju je zakonski obvezan provesti, nije u mogućnosti doći na sjednicu Odbora za obranu. Predlagatelji točke informacija načelnika Glavnog stožera o NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini, a to je sedam zastupnika vladajuće većine, odlučit će što će napraviti s tim, dok se o ostalim točkama može najnormalnije raspravljati, kazao je Bauk.

Izdana zapovijed

On se, očekivano, ne slaže s Anušićevom ocjenom da Milanović mobingira Kundida.

– U ovoj vojarni u kojoj je sada smješten Sabor sam prije 26 godina, za vrijeme služenja vojnog roka u prvoj generaciji polaznika časničke škole, naučio da se zapovijedi provode, a ne komentiraju. Predsjednik Republike je, sukladno svojim ovlastima, izdao zapovijed koja je u skladu s Ustavom i zakonom, a nisam siguran koliko je u skladu s Poslovnikom Hrvatskog sabora da načelnik Glavnog stožera bude izvjestitelj za pojedinu točku jer on nije čelnik državnog tijela, istaknuo je Bauk.

SDP-ov zastupnik uvjeren je da sve što HDZ čini posljednjih dana ima za cilj »pokušati da se ponovo pogurne kampanju njihovog nestranačkog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca« i prognozira da će »ovakva događanja trajati do predsjedničkih izbora«. Ono što je već sada sigurno je da svjedočimo nečem zaista nesvakidašnjem, nikada se još nije dogodilo da je Vlada pokušavala u Sabor dovesti načelnika Glavnog stožera, kako bi on politički ojačao njezinu poziciju, a da mu predsjednik Republike to nije dopuštao.

Anušić: Milanović ima retoriku kao Vučić

HDZ je u jeku političke ofenzive protiv predsjednika Zorana Milanovića i dijela oporbe koja ga podržava, jučer sazvao sjednicu Odbora za vanjsku politiku na temu »Hrvatska vanjska politika u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije i u kontekstu euro-atlantske sigurnosti«. Predsjednik Odbora Krstulović Opara (HDZ) nije krio da je sjednica, na koju su pozvani ministri Gordan Grlić Radman i Ivan Anušić, organizirana zbog »nerazumne politike predsjednika Milanovića«. Znajući da je to tako, SDP je bojkotirao sjednicu, koju su nazvali tragikomičnom parodijom u svrhu »spašavanje gubitničke kampanje dobrog nadstranačkog vojnika Dragana«.

– Očekujemo minimum političke korektnosti, za koju znamo da od HDZ-a nećemo nikada dočekati, a to je da Gordan Grlić Radman danas bude ili smijenjen ili da ostavku, nakon svojih kleveta, rabota i svega u čemu je ulovljen jer s njim ni o čemu više nema smisla raspravljati, izjavio je SDP-ovac Mišel Jakšić. HDZ-ovci su bili nezadovoljni postupkom političkih protivnika, ali su dobili mogućnost da u miru dva sata govore o tome da je Milanović ruski čovjek i da možda želi Hrvatsku izvesti iz Europske unije i NATO saveza. Tek je Ivana Kekin iz Možemo! na kraju sjednice poremetila taj konsenzus.

– Milanović nas nerazumnom politikom izolira od saveznika, on služi kao instrument za provođenje ruske propagande i slabi nam poziciju u NATO-u. Nije prethodno reagirao na NSATU i mi smo sada u političkom cirkusu, rekao je Grlić Radman u svom opširnom izlaganju.

Identičan je bio Anušićev narativ.

– Milanović čini nepopravljivu štetu za Hrvatsku. Retoriku kao on imaju Vučić, s kojim se Milanović najviše puta bilateralno susreo, Južna Koreja (vjerojatno je mislio Sjeverna Koreja op.a.), Kina i Iran. Pogubno je to za budućnost Hrvatske, ugroza ustavnog poretka. Neka Milanović kaže što nam je alternativa izlasku iz EU-a i NATO-a, opet okretanje nekakvom regionu, upitao se ministar obrane.

Za predsjedničku kandidatkinju Možemo! Ivanu Kekin, koja je došla na ovu sjednicu iako nije članica Odbora za obranu, nema više nikakve sumnje da Hrvati zaista ne bi išli u Ukrajinu. No, ona nije suglasna s HDZ-ovcima da bi neodlazak dvojice časnika u Njemačku automatski skrenuo Hrvatsku na put Kine ili slično. Zastupnica Možemo! upitala je ministra Grlića Radmana o njegovim izjavama o ruskom financiranju Milanovićeve kampanje, ali šef hrvatske diplomacije nije bio voljan o tome govoriti.

Izvor: novilist/Foto: Igor Kralj / Sanjin Strukić / Davor Javorović

Izvorni autor: Dražen Ciglenečki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.