EMIRATI PRELOMILI Naručili 80 Rafalea pa odustali od nabave najmodernijih američkih aviona: ‘Postavili su previše uvjeta‘

15.12.2021. 16:45:00

Problem je bio i to što je UAE vjerojatno morao potpisati da avione neće koristiti u vojnim akcijama na teritorijima drugih država

Ujedinjeni Arapski Emirati pauzirali su pregovore o nabavci 50 američkih vojnih zrakoplova F-35, koje su planirali kupiti za oko 23 milijarde dolara u paketu s do 18 bespilotnih napadačkih letjelica Reaper.

"Tehnički zahtjevi, ograničenja suverenih operacija i analiza cijene i koristi doveli su do nove procjene," kazao je dužnosnik UAE-a Reutersu. "SAD je i dalje preferencijalan dobavljač UAE za napredne obrambene potrebe i rasprava o F-35 može se ponovno otvoriti u budućnosti."

Niz uvjeta

Kako pišu pojedini zapadni mediji, Abu Dhabi je odlučio odustati od nabave zrakoplova zbog niza ograničavajućih uvjeta koje je američko ministarstvo obrane postavilo pred Emirate kako bi im odobrilo nabavku svojeg najmodernijeg lovačkog zrakoplova pete generacije.

Zabrinut zbog potencijalnog utjecaja Rusije i Kine u Emiratima, Washington je zrakoplove ponudio uz stroga pravila korištenja, te je najvjerojatnije odlučio i ograničiti tehnologiju u zrakoplovima koja bi bila dostupna Emiratima u odnosu na druge američke saveznike koji su nabavili isti zrakoplov, poput Izraela, UK, Italije, Japana ili Južne Koreje.

UAE su donedavno pregovarali s Moskvom o zajedničkom razvoju zrakoplova pete generacije koji bi se temeljio na nacrtima MiG-29, dopustili su kineskom Huaweiju ulaz na tržište Emirata u razvoju 5G mreže, unatoč protivljenjima SAD-a, te su kupili napadačke dronove Wing Loong II od Kine, koje su koristili i u sukobima u Libiji i Jemenu.

Ograničenja

Magazin Forbes još je u travnju ove godine naglasio kako će Washington gotovo sigurno pred Abu Dhabi postaviti ozbiljna ograničenja buduće vojne i tehnološke suradnje s Moskvom i Pekingom prije nego što će dostaviti i jedan primjerak F-35. Emirati bi F-35 vjerojatno dobili i uz dodatna ograničenja - predsjednik Joe Biden obvezao se da će Emiratima prodavati samo "defanzivne" vojne sustave - pa bi UAE vjerojatno morao potpisati kako svoje nove zrakoplove neće koristiti u vojnim akcijama na teritorijima drugih država, osim u sklopu mirovnih misija zajedno s drugim američkim saveznicima.

Upravo je to ograničenje vjerojatno ono na što se Abu Dhabi osvrnuo kada su prigovorili na "ograničenja suverenih operacija". SAD je također zabrinut zbog uloge UAE u ratu i posljedičnoj humanitarnoj krizi u Jemenu, zbog čega želi biti posebno siguran da se američka tehnologija neće koristiti pri kršenju međunarodnih zakona.

SAD je izrazito oprezan oko čuvanja tehnologija koje su ugrađene u F-35 u najstrožoj tajnosti. Radi se o primarnom lovačkom i napadačkom zrakoplovu američke vojske, zrakoplovstva, mornarice i marinaca, te o jednom od glavnih izvoznih proizvoda američke vojne industrije.

Primjer Turske

Washington je, primjerice, zaustavio već dogovorenu isporuku zrakoplova Turskoj nakon što je 2019. Ankara odbila poslušati američko upozorenje i nabavila ruske protuzračne sustave S-400. Američko ministarstvo obrane diplomatski je istaknulo kako "F-35 i S-400 nisu kompatibilni" - izjava iza koje stoji zabrinutost američkih obavještajaca da bi Moskva kroz svoje veze s raketnim sustavima S-400 mogla prikupiti tajne informacije o F-35 zrakoplovima u Turskoj.

U slučaju UAE, zabrinutost je više na razini mogućnosti budućeg razvoja događaja, premda postoji i određena briga oko Huaweijeve infrastrukture za mobilne mreže, koja bi se potencijalno mogla iskoristiti i za prikupljanje obavještajnih podataka.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kazao je u srijedu kako je "partnerstvo SAD-a i UAE-a više strateško i složenije od samo jedne prodaje oružja," te naglasio kako je Washington predan suradnji s Abu Dhabijem kako bi se razriješili aktualni problemi. Istaknuo je, ipak, kako Washington neće samo tako odustati od planiranih ograničenja. "Uvijek ćemo insistirati, to je pitanje politike i zakonskih uvjeta, na raznolikim zahtjevima za konačno korištenje naše opreme," kazao je.

Dužnosnici UAE-a trebali bi ovaj tjedan doći na razgovor u Pentagon oko općenitih strateških pitanja, no vjerojatno je da će se potegnuti i pitanje prodaje zrakoplova, pa neki analitičari smatraju i kako je Abu Dhabi pauzu u pregovorima iskoristio kako bi povećao pritisak na Washington da popusti u pojedinim zahtjevima.

Do prekida pregovora došlo je, inače, manje od dva tjedna nakon što je UAE potpisao dogovor o nabavci 80 francuskih zrakoplova Rafale, vrijednih oko 19 milijardi dolara u paketu s 12 helikoptera Caracal. Vojni analitičari tada su procjenjivali kako će UAE i dalje planirati nabavku F-35 zrakoplova, jer će novi Rafalei vjerojatno zamijeniti flotu rabljenih Dassault Mirage 2000 zrakoplova, također Francuske proizvodnje.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Profimedia

Izvorni autor: Ivan Fischer

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.