EP izglasao rezoluciju za pomoć Hrvatskoj nakon potresa

21.01.2021. 19:02:00

Europski parlament izglasao je rezoluciju za ublažavanje i pomoć Hrvatskoj nakon potresa. Glasovalo je 683 zastupnika, a rezolucija je prihvaćena sa 677 glasova “za” i 5 “protiv”.

O rezoluciji se raspravljalo na prijedlog hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Kako bi se područje Siska, Petrinje i Gline, ali i Zagreba što prije obnovilo nakon potresa – potrebna je i pomoć Europske unije, javlja HRT

– Hvala našoj obitelji u Europskoj uniji na nesebičnoj pomoć, podršci i solidarnosti, ali i svim državama koje su uputile pomoć Hrvatskoj i pokazale važnost brze mobilizacije, snagu ovog instrumenta, ali i zajedništva, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ).

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u četvrtak Europsku komisiju da iskoristi sve raspoložive instrumente da pomogne Hrvatskoj sanirati posljedice potresa i revitalizirati područja koja su i prije potresa bila zapuštena.

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su u četvrtak na plenarnoj sjednici o rezoluciji o ublažavanju potresa u Hrvatskoj, koja će popodne biti izglasana, najvjerojatnije jednoglasno.

U izradi nacrta rezolucije, čiji je začetnik Valter Flego, sudjelovali su svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Prošle godine Hrvatsku su pogodila dva snažna potresa i niz manjih – 22. ožujka Zagreb i dijelove Krapinsko-zagorske županije u kojem je oštećeno preko 26 tisuća zgrada te 29. prosinca središnju Hrvatsku u kojem je teško stradala Petrinja i obližnji gradovi i sela Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Majske Poljane i druga okolna sela, i u kojem je poginulo sedam osoba, 26 ranjeno te srušeno preko 30 tisuća zgrada.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Autor: