Epidemiolog Kolarić: “Lokalni stožeri imaju puno veću odgovornost. Situacija nije povoljna”

22.04.2021. 10:05:00

Član zdravstvenog savjeta epidemiolog Branko Kolarić komentirao je trenutačnu epidemiološku situaciju i ustvrdio kako imamo jako veliki broj novozaraženih te preminulih.

“Što se tiče epidemije i situacije u bolnicama, stojimo dosta loše. Trenutno nam nije povoljna situacija, a lokalni stožeri sada imaju i puno veću odgovornost nego prije”, govori Kolarić.

Djeca u školama doprinose širenju epidemije, kaže Kolarić. “Slično je bilo i prošle godine, kada smo uveli online nastavu, završili smo drugi val epidemije”, rekao je pa nadodao: “Sada imamo dostupno cjepivo, u studenome prošle godine ga nismo imali. U domovima za starije postigli smo kolektivni imunitet, cijepilo se više od 80 posto korisnika i djelatnika, 20 puta se smanjio broj zaražavanja. Šteta je da imamo ljude u bolnicama i preminule sada kad je cjepivo dostupno. Šteta se zaraziti i razboljeti kada to nije nužno”, govori epidemiolog.

“Epidemija više nije nova stvar, prošle godine smo mogli reći da smo iznenađeni”
Osvrnuo se na gužve na velesajmu pa istaknuo da epidemija više nije nova stvar. “Prošle godine smo mogli reći da smo iznenađeni. Potrebna je bolja organizacija. Na sahrani princa Philipa vidjeli smo da mjere vrijede za sve i svi ih se pridržavaju. To je važno za kontroliranje epidemije”, izjavio je član zdravstvenog savjeta Vlade.

Izvor: 7dnevno/PDN/Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.