Epidemiolog Kolarić objasnio zašto bi se moglo skratiti vrijeme izolacije zaraženih osoba, ali ne i broj dana samoizolacije

11.09.2020. 20:00:00

Član Vladina savjeta za koronavirus, epidemiolog Branko Kolarić za Dnevnik Nove TV komentirao je aktualnu situaciju s epidemijom u Hrvatskoj, ali i moguće smanjenje dana samoizolacije

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da je većina građana svjesna koliko je epidemija koronavirusa ozbiljna. Kada je riječ o smanjenju broja dana samoizolacije, Kolarić kaže da se razmatra skraćivanje vrijeme izolacije, koja se odnosi samo na zaražene koronavirusom.

''Postoji mogućnost da samoizolacija traje kraće od 14 dana. Pod time mislimo na osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Ali ja sam osobno da samoizolacija ostane 14 dana'', rekao je za Novu TV.

Kolarić kaže da će HZJZ izdati preporuku da one osobe koje su pozitivne, ali nemaju simptome ili imaju blage, budu kraće u izolaciji. ''Nakon osmog ili devetog dana zaraze prestaje se izlučivati virus i na temelju toga će takve osobe moći izaći iz iozlacije. a ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom mogu tijekom svih 14 dana razviti simptome, pa imaju dužu mjeru'', pojasnio je epidemiolog. 

Kolarić je poručio da je u Hrvatskoj mjera samoizolacije učinkovita. ''U drugim državama EU-a samoizolacija isto traje 14 dana'', kaže epidemiolog i dodaje da, dok nema ozbiljnih dokaza da se vrijeme provedeno u samoizolaciji može skratiti, on to ne bi radio.

Izvor: tportal.hr/Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.