EPIDEMIOLOG OTKRIO VRLO OZBILJAN PODATAK: ‘Ovo je prošlo ispod radara’

28.12.2020. 16:32:00

Epidemiolog Branko Kolarić rekao je da u Hrvatskoj godišnje bude i 100 do 200 epidemija različitih zaraznih bolesti, javlja portal Ordinacija. Kolarić objašnjava da smo zarazne bolesti donekle stavili pod kontrolu, ali da stalno susreću nove uzročnike zaraznih bolesti te da se svake godinu do dvije otkrije neki novi mikroorganizam koji je patogen za ljude.

Moderna epidemiologija uglavnom se bavi kroničnim nezaraznim bolestima, molekularnim i genetičkim proučavanjima populacija, jer smo zarazne bolesti donekle stavili pod kontrolu. No, važno je znati da mi stalno susrećemo nove uzročnike zaraznih bolesti i svake godinu do dvije se otkrije neki novi mikroorganizam koji je patogen za ljude. U Hrvatskoj godišnje imamo i 100 do 200 epidemija zaraznih bolesti koje prođu ispod radara te su epidemiolozi naviknuti raditi bez oka javnosti. Pandemije su, kao i ratovi, nažalost sastavni dio ljudske povijesti i događaju se svakih nekoliko desetaka godina. Unatoč tomu, ovakva pandemija koja je paralizirala gotovo čitav svijet ipak je iznenadila sve, pa i nas epidemiologe.

Utrenirani za ovaj posao jesmo, no za suzbijanje ovakve pošasti niti jedna država nema dovoljne kapacitete pa se sada trudimo smanjiti štetu dok ne dobije specifično oružje – efikasno i sigurno cjepivo. Javnost je naučila dio posla kojim se epidemiolozi bave, sada svi pričaju o epidemiološkim mjerama, a mi smo se privikli biti prisutni u javnom prostoru. Svakako ćemo imati materijala za proučavanje i deset godina nakon što pandemija završi, a svi koji preživimo ćemo pričati idućim generacijama. „Djed je bio živ još za one pandemije koronavirusa…“ i to će tada zvučati kao strašna priča iz prošlosti, izjavio je Kolarić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Autor: