Epidemiologinja: Klinička slika kod cijepljenih koji se zaraze je jako blaga

07.09.2021. 21:45:00

Istra je, iz tjedna u tjedan, županija s najboljom epidemiološkom slikom u zemlji. Epidemiologinja Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije komentirala je je li današnjih 15 novozaraženih znak za uzbunu.

“Ako usporedimo ovaj trenutak s prošlom godinom, možemo reći da je jako pozitivna stvar to što imamo cjepivo. To je donijelo veliko olakšanje u naše živote, svi koji su se cijepili to sami osjećaju. Cijepljene osobe uglavnom ne obolijevaju, a ako i obole, to je jedan jako mali postotak. Klinička slika tada je jako blaga. Cijepljenje je zaštitilo živote naših najstarijih, to je jako važno”, rekla je dr. Valić za HRT.

Istaknula je da u Istarskoj županiji boravi vrlo velik broj gostiju, a uz to cirkulira delta-soj koronavirusa, koji je veoma zarazan, ali nema žarišta zaraze.

“U Istarskoj županiji boravi više od 200 tisuća gostiju, uz 200 tisuća stanovnika”, kazala je. Što se tiče 15 novozaraženih danas, kao pozitivno ističe to da nema većeg žarišta zaraze, a novi slučajevi su u obiteljima.

“Moram reći da su svi veliki događaji koji su tijekom ljeta organizirani, organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama i nije bilo događaja u smislu pojave većeg broja oboljelih. Međutim, slijedi nam zima i školska godina, grupiranje ljudi gdje će virus, po prirodi stvari, imati prilike više prelaziti sa zaraženih na nezaražene”, upozorila je.

Maska i distanca

“Dakle – maskica, distanca. Maske su jako dobro sredstvo za prevenciju ove bolesti, pokazalo se mnogo puta. Distanca isto tako – virus mora prijeći dva metra da bi došao do nezaraženog. Dakle, koristeći sve te mogućnosti, mi možemo spriječiti njegovo širenje. A što nas dalje čeka, to ćemo tek vidjeti”, pojasnila je.

Što se tiče turističke sezone, vjeruje da će Istra izdržati i u rujnu.

“Do sada je to išlo veoma dobro, neočekivano dobro, pa nema razloga da će iduća dva ili četiri tjedna biti drukčije”, poručila je.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.