Erdogan potvrdio da su migrantima otvorene granice prema Europi

29.02.2020. 14:21:00

Turska će granice prema Europi ostaviti otvorene kako bi migranti mogli proći, potvrdio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, optuživši Europsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata.

“Nećemo zatvoriti vrata”, objavio je Erdogan, dodavši kako je 18.000 migranata već u petak krenulo na put prema Europi, no ta brojka ne može se potvrditi.

Otvaranje granica je agenciji Reuters već u četvrtak najavio neimenovani turski dužnosnik, istaknuvši da očekuje masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idlib gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

Turski čelnik u subotu je kazao i kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da se njegova država povuče iz sirijskog sukoba i prepusti Turskoj da se sama bori sa sirijskom vladom.

Moskva i Ankara u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane – Rusija vladu predsjednika Bašara al-Asada, a Turska pobunjenike.

U četvrtak je u napadu sirijske vojske poginulo 33 turskih vojnika, nakon čega je Rusija izrazila žaljenje, ali i rekla da turske snage nisu obavijestile Moskvu o svojoj prisutnosti na tom području, iako svakodnevno komuniciraju o svom djelovanju.

Rusko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenijela je ruska agencija RIA.

Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji, nakon čega je savez pozvao Rusiju i Siriju da zaustave ofenzivu na Idlib.

Sirijska vojska uz pomoć ruskih zračnih snaga pokušava osvojiti tu sjeverozapadnu pokrajinu, posljednje uporište pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu protiv predsjednika Bašara al-Asada. Idlib se nalazi nekoliko desetaka kilometara od turske granice.

U svom prvom obraćanju nakon najvećeg stradanja turskih vojnika u nekoliko desetljeća, Erdogan je rekao kako je Turska uništila niz vojnih ciljeva u Siriji, među njima i pogone za proizvodnju kemijskog oružja.

“Značajno je bombardirano i uništeno nekoliko lokacija, uključujući uzletišta, skladišta streljiva, protuzračne sustave, hangare i pogone za proizvodnju kemijskog oružja”, rekao je Erdogan u subotu članovima svoje stranke, prenosi agencija Dpa.

“Od jučer navečer uništeno je i sedam skladišta s kemijskim materijalima”, dodao je Erdogan, koji tvrdi i da je u napadu ubijeno više od 2100 sirijskih vojnika, te da je uništeno oko 300 vojnih vozila. (Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.