Eskalacija napetosti na Crvenom moru: Naftni tanker u plamenu nakon raketnog napada hutista, vojni brodovi upućeni u pomoć

27.01.2024. 09:48:00

Izvješće o najnovijem raketnom napadu hutista na naftni tanker u Crvenom moru uzrokovao je ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice. Incident se dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adene, a vojni brodovi već su na putu kako bi pružili pomoć pogođenom brodu, prenosi Dnevno.hr

Američki dužnosnici potvrdili su da je tanker pogođen protubrodskom balističkom raketom, dok je mornarički brod hitno reagirao na signal za pomoć. Srećom, u trenutnom izvješću nema informacija o ozlijeđenima između posada broda. Ovo je samo najnoviji u nizu napada Hutija na komercijalne brodove u regiji Crvenog mora.

Britanska pomorska trgovačka služba (UKMTO) izvijestila je o incidentu, upozoravajući sve brodove da budu oprezni u tranzitu i da prijave budu imale kakvu sumnjivu aktivnost. Vlasnik broda, Trafigura, potvrdio je da su vojni brodovi već na putu kako bi pružili pomoć pogođenom plovilu, ističući da je sigurnost posade njihov najvažniji prioritet.

Glasnogovornik Hutija, Yaha Sarea, izjavio je da je skupina odgovorna za napad koristila "određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila" te da je udar bio izravan. Hutiji, koji podržavaju Iran, već su od studenog izveli desetke napada na komercijalne brodove u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje su se izraelske snage borile protiv Hamase.

U odgovoru na ovakve napade, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su zračne udare na Hutije, što je izazvalo upozorenje da će ojačati svoje napade na brodove. Osim toga, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD usmjeravaju sankcije prema militantnoj skupini podržanoj od strane Irana, s ciljem smanjenja njezinih financijskih sredstava. Međunarodna zajednica pomno prati situaciju u regiji dok se napetosti nastavljaju rasti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: X

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.