ESKALACIJA SUKOBA: Nove eksplozije na istoku Ukrajine, separatisti pozivaju na mobilizaciju

19.02.2022. 09:25:00

Napetost u Ukrajini raste. Rusija je u petak ponovo ustvrdila da povlači svoje postrojbe s ukrajinske granice, ali nije razuvjerila svoje protivnike. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je siguran u to da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio napasti Ukrajinu, dodajući da još nije kasno za diplomaciju. Proruski separatisti na istoku Ukrajine pokrenuli su evakuaciju stanovnika u Rusiju.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini bila je u petak veća no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine. U tom je sukobu dosad izginulo više od 14.000 ljudi. Vlasti na proruskom pobunjenom području u naredile su evakuaciju civila u Rusiju.

Izvor : Evakuacija civila / REUTERS/Alexander Ermochenko

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da ruska vojska štoviše šalje pojačanja i priprema se na intervenciju približavajući se granici, razmještajući snage i povećavajući svoje logističke kapacitete. Rusija niječe bilo kakve planove za invaziju i traži jamstva za svoju sigurnost, napose povlačenje NATO-a iz istočne Europe, što Zapad odlučno odbija.

U Muenchenu je istovremeno u tijeku konferencija posvećena obrani sigurnosti. Na njima među ostalima sudjeluju američka potpredsjednica Kamala Harris, američki državni tajnik Antony Blinken, diplomatski vrh Europske unije, NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Rusi koji su bili redoviti sudionici konferencije, ove godine nisu poslali svoje predstavnike.

Tijek događaja

8:51 Vođa separatista naredio punu mobilizaciju

Vođa separatista u istočnoj Ukrajini naredio je punu vojnu mobilizaciju, prenosi Associated Press.

Denis Pušilin, čelnik proruske separatističke vlade u regiji Donjeck, objavio je u subotu priopćenje u kojem najavljuje opću mobilizaciju vojnika i poziva pričuvnike da se pojave u vojnim uredima. U petak su separatističke vlasti u Donjecku i Lugansku najavile masovnu evakuaciju žena, djece i staraca u susjednu Rusiju. Ubrzo nakon što je evakuacija započela, nekoliko je eksplozija pogodilo područja pod kontrolom pobunjenika.

8:30 Biden: Siguran sam da je Putin odlučio napasti Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je “siguran” u to da je ruski predsjednik Vladimir Putin “odlučio” napasti Ukrajinu, dodajući da još “nije kasno” za diplomaciju.

“Siguran sam da je odlučio. Imamo razloga tako misliti”, rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući.

Više čitajte OVDJE.

Izvor : ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

8:15 Računalni napadi na Ukrajinu

I Velika Britanija je u petak navečer nakon Sjedinjenih Država optužila Rusiju za hakerske napade na ukrajinski financijski sektor u kojima Moskva niječe bilo kakvu umiješanost.

“Britanska vlada drži da je ruska vojna obavještajna služba (GRU) umiješana u informatičke napade ovog tjedna (…) na financijski sektor u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju, dok je napetost u krizi između Rusije i Zapada u vezi s Ukrajinom dosegla vrhunac.

Više pročitajte OVDJE.

8:05 Johnson: Još uvijek postoje izgledi spriječiti krvoproliće

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je u petak navečer da “još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće” u Ukrajini, pozivajući zapadne zemlje na solidarnost, uoči odlaska na sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, u Njemačkoj.

Više pročitajte OVDJE.

7:45 Eksplozija naftovoda na istoku Ukrajine

Međunarodni naftovod eksplodirao je u petak u Luhansku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista, izvijestila je ruska novinska agencija Ria Novosti, objavivši snimke na kojima se vidi vatra koja u noći osvjetljuje nebo.

Izvor: n1/ Foto: Profimedia

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.