EU INTCEN Čelni čovjek SOA-e Daniel Markić postaje šef obavještajaca EU, evo detalja

02.07.2024. 21:25:00

Dugogodišnji šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić u rujnu odlazi na novu, visoku dužnost u EU, gdje će biti ravnatelj obavještajnog centra, odnosno, de facto, šef obavještajaca članica EU

Da Markić odlazi na novu dužnost u EU otkrio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije, kada je rekao da je postignut dogovor s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Rekao je da je Markić novi posao dobio preko natječaja te da će dužnost preuzeti u rujnu.

'Zato smo se dogovorili da mu mandat na čelu SOA-e produžimo za još dva mjeseca, da gospodin Hrvoje Omrčanin bude imenovan za zamjenika, pa ćemo se nakon toga vratiti na tu temu', rekao je Plenković. Tako je, barem na dva mjeseca, riješena situacija u SOA-i, zato što Markiću ovaj tjedan istječe dva mjeseca produženog mandata. A tportal je istražio kakva je to institucija u koju Markić odlazi i čime se bavi.

Obavještajno analitički centar EU-a (European Union Intelligence and Situation Centre - EU INTCEN) kakav je danas postoji od 2012., ali je pod drugim imenima djelovao od 2002., a zadaća mu je osigurati dubinsku analizu za donositelje odluka u EU-u. Centar je osnovan nakon terorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001. pod imenom EU analitički centar (EU SITCEN). Iako se ravnatelja centra neformalno naziva šefom obavještajaca EU, centar nije nadređen obavještajnim agencijama pojedinih zemalja članica, zato što je Ugovorom o Europskoj uniji određeno da je nacionalna sigurnost stvar svake članice za sebe, nego je ovdje riječ o razmjeni informacija radi općeg dobra i zaštite cijelog teritorija Unije.

Osnovna misija EU INTCEN-a je pružanje obavještajnih analiza Visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku (trenutno je na dužnosti Josip Borrell, a od listopada će biti Kaja Kallas), i Europskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS), a svoje usluge nudi i drugim tijelima EU nadležnima za sigurnosnu i obrambenu politiku, kao i državama članicama. Centar to čini praćenjem i procjenom međunarodnih događaja, posebno se fokusirajući na osjetljiva pitanja zemljopisna područja, terorizam i širenje oružja za masovno uništenje i druge globalne prijetnje. Centar je strukturno dio EEAS-a, a izravno je odgovoran Visokom povjereniku za vanjsku i sigurnosnu politiku te, prema neslužbenim podacima, ima oko 80 analitičara.

Analize ovog centra temelje se na obavještajnim podacima sigurnosnih i obavještajnih službi država članica, ali i informacijama iz otvorenih izvora poput medija, internetskih stranica, društvenih mreža, diplomatskih kanala, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i drugih.

Aktualni ravnatelj EU INTCEN-a je José Casimiro Morgado, o kojem mediji, logično, ne pišu puno, a dolazi iz portugalskog obavještajnog sustava. U medijima se spominjao u rujnu 2022. kada se pisalo da je naglo otkazao tajni put na Tajvan nakon što su pripreme za taj put procurile do Kine. Morgado se trebao sastati s tajvanskim dužnosnicima u listopadu te godine, no put je otkazan nakon što su Kinezi izvršili pritisak na EU, pisao je tada Politico.

Izvor: tportal/Foto: PATRIK MACEK, TP/ALAMY, WAVEBREAK

Izvorni autor: Vanja Moskaljov

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.