EU pozdravila odluku Prištine o odgodi mjera, na sjeveru Kosova i dalje barikade

01.08.2022. 11:10:00

Dužnosnici EU-a pozdravili su u ponedjeljak odluku Prištine da privremeno odgodi primjenu odluke o novom režimu ulaska na Kosovo s osobnim identifikacijskim dokumentima i registarskim tablicama izdanim u Srbiji, a poslije napetosti u nedjelju situacija je mirna, ali blokade dva prijelaza na sjeveru još nisu uklonjene.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima s dokumentima Srbije i umjesto njih im izdaje tromjesečnu dozvolu, tzv. "ulazno-izlazni dokument", te da registarske tablice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni tablicama s kosovskim oznakama RSK. 

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Primjenu tih mjera Priština vidi kao dokaz suverenosti, dok Beograd inzistira da je po srbijanskom ustavu Kosovo i dalje dio suverenog teritorija Srbije, premda sudjelovanjem srpskih predstavnika priznaje vlast u Prištini, ali sva tijela službeno naziva "privremenim  institucijama". 

Šef eurodiplomacije Josep Borrell pozdravio je odluku kosovske vlade o odgodi primjene novog režima do 1. rujna i poručio kako očekuje da će blokade koje su Srbi na sjeveru postavili odmah biti uklonjene.

"Pozdravljamo odluku Kosova da odgodi mjere do 1. rujna. Očekujem da sve blokade na cestama budu odmah uklonjene", napisao je Borell na Twitteru.

Odluku je pozdravio i posebni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, također uz poruku kako "EU očekuje da se sve blokade na cestama odmah uklone", te zahvalu Sjedinjenim Državama što su posredovale da kosovska vlada odgodi odluku.

"Borrell je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam veleposlanstvu SAD-a na snažnoj podršci", napisao je Lajčak na Twitteru.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier zatražio je u nedjelju navečer od kosovskih vlasti da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovske Srbe potaknule da blokiraju ceste i dva granična prijelaza na sjeveru Kosova.

Hovenier se, prema izvješćima medija, hitno sastao s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem i, ne dovodeći u pitanje same mjere, zatražio odgodu kako bi se srpska strana bolje upoznala "s njihovim karakterom i svrhom".

Američki diplomat je obećao da će s Europskom unijom pokrenuti zajedničku akciju i razgovore s Beogradom i kosovskim Srbima da se napetosti smire, a mjere bolje objasne.

Na sjeveru Kosova, na cestama koje vode prema prijelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku, u ponedjeljak ujutro i dalje stoje barikade koje su postavili Srbi, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenik šefa policije za sjevernu regiju Besim Hoti.

"Stanje je mirno, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali trebamo vidjeti danas tijekom dana što će biti nakon odluke koja je donesena", rekao je Hoti za RSE.

Grenell: Kurti je "fašistički premijer"

Radio televizija Srbije objavila je u ponedjeljak da je bivši posebni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Beograda i Prištine u mandatu Donalda Trumpa, Richard Grenell, ocijenio da kosovski premijer Albin Kurti živi u prošlosti i da je "fašistički premijer", dok je srpske lidere savjetovao da ne smiju nasjedati.

"Umjesto toga, oni se trebaju koncentrirati na ekonomski razvoj, a ne zagristi mamac", poručio je Grenel.

Na plakatima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, te općinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od ponedjeljka ujutro mogu se vidjeti parole "Ovo je ZSO (Zajednica srpskih općina)", sa simbolima i porukama na engleskom jeziku, objavio je portal Kosovo online.

Formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu obveza je Prištine preuzeta Briselskim sporazumom iz travnja 2013. o normalizaciji odnosa s Beogradom, koji je postignut pod okriljem Europske unije u vrijeme šefice diplomacije Catherine Ashton.

Beograd dužnosnicima međunarodne zajednice, zemalja zapada i EU-a, ustrajno ukazuje da Priština nije ispunila tu svoju obvezu.

 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.